MINA Constanța desfășoară cea de-a 57-a ediție a sesiunii științifice internaționale „Pontica”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 154

Sursa foto:

0:00

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează Sesiunea Științifică Internațională Pontica

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în colaborare cu Centrul de Studii ale Civilizațiilor Mării Negre și Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius Constanța, sprijiniți de Consiliul Județean Constanța, anunță organizarea celei de-a 57-a ediții a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica. Evenimentul se va desfășura între 25 și 27 septembrie 2024, având ca temă „Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic”.

Prezentări și comunicări științifice

Pe parcursul sesiunii, peste 240 de specialiști din România și din alte țări, precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Turcia și Republica Moldova, vor susține prezentări și comunicări științifice. Acestea vor fi organizate pe secțiuni cronologice, incluzând Preistorie, Greco-Romană, Medievală și Modernă – Contemporană, precum și pe teme specifice.

Deschiderea oficială a evenimentului

Deschiderea oficială este programată pentru miercuri, 25 septembrie, la ora 10.00, în Amfiteatrul A103 al Universității „Ovidius”, Campus, corp A. Ceremonia de deschidere va include alocuțiuni oficiale și o prezentare dedicată centenarului cercetărilor arheologice de la cetatea Capidava. De asemenea, vor avea loc lansări de carte, printre care și ultimul număr al Analelelor Dobrogei, publicație a MINAC, precum și lucrări din Colecția Minorități, publicate de Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.

Lansări de carte și expoziții

În cadrul lansărilor de carte, vor fi prezentate și volumele rezultate din proiectul „Etosul Educației și Dialogului: Negocieri Culturale Româno-Americane (1920-1940)”. De asemenea, la ora 11.45, vor fi vernisate expozițiile: „Centenarul cercetărilor arheologice de la Capidava – arta arheologiei”, „Au venit americanii! Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, „A fost cândva în Dobrogea: Mișcarea Națională Tătară Crimeeană în perioada interbelică” și „Restaurarea ilustrată”, organizată de Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, împreună cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea.

Continuarea sesiunii științifice

Comunicările științifice vor fi prezentate în secțiuni în după-amiaza zilei de miercuri, 25 septembrie, și vor continua pe parcursul zilei de joi.

Excursie documentară la Capidava

În ultima zi a evenimentului, vineri, 27 septembrie, va avea loc o excursie documentară la cetatea Capidava.

Distribuie acest articol