De la informatician la maistru militar: Elevul din Tulcea care a transformat algoritmii în disciplină militară.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 174

Sursa foto:

0:00

Alexandru Despina: Tânărul din Isaccea care a ales o carieră militară

Alexandru Despina, un tânăr de 23 de ani din Isaccea, județul Tulcea, și-a început parcursul profesional după ce a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea. Dotat cu o minte orientată spre științele exacte, Alexandru s-a decis să urmeze cursurile Facultății de Matematică – Informatică de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Căutând un loc de muncă stabil și o carieră predictibilă, a întâmpinat provocări pe piața muncii în domeniul IT, care se afla într-un declin.

În această perioadă, Alexandru a aflat despre oportunitatea de a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unde a identificat o specialitate care se potrivea perfect cu profilul său profesional: Comunicații și informatică. Cu determinare, a reușit să obțină primul loc în promoția sa, având o medie de admitere de 9,11.

Experiența procesului de admitere

Alexandru a descris procesul de admitere ca fiind unul accesibil. S-a înscris online pe platforma dedicată, iar ulterior a participat la probele sportive organizate la Centrul Zonal de Selecție și Orientare din Constanța. Deși inițial luase în considerare și Academia de Poliție, a considerat că traseul de admitere la MApN era mult mai ușor, inclusiv proba de alergare de 2.000 de metri, pe care a găsit-o relativ simplă.

Acomodarea în sistemul militar

Acomodarea la regulile și rigorile sistemului militar a fost, conform spuselor sale, o provocare ușor de depășit. Datorită experienței de a împărți apartamentul cu colegii în perioada universitară, a găsit în această nouă situație o oportunitate de a construi coeziune în rândul colegilor. Alexandru s-a adaptat rapid la programul de instrucție, remarcând implicarea gradaților și instructorilor care l-au ghidat pe parcursul acestui proces.

„Îmi place că avem un program compact, bine structurat. Interacționăm foarte bine cu gradații, care au răbdare să ne explice pas cu pas ce avem de făcut și ne corectează atunci când greșim. Până acum, cel mai mult mi-a plăcut defilarea”, a declarat el.

Perspective de viitor

Alexandru este entuziasmat de alegerea sa și vede numeroase oportunități după absolvirea Școlii Militare de Maiștri Militari. Deocamdată, nu s-a hotărât dacă va opta pentru o funcție pe o navă militară sau pentru un post la o unitate de uscat, dar este sigur că dorește să rămână în Constanța, unde își va valorifica cunoștințele avansate de informatică în slujba Armatei României.

„Cel mai fericit de alegerea mea a fost tata. M-a felicitat și mi-a spus că este mândru de mine. Susținerea lui înseamnă enorm pentru mine. Sper să îi pot oferi bucuria de a mă vedea defilând pe sub Arcul de Triumf, de Ziua Națională a României”, a adăugat Alexandru.

Alexandru Despina: Un Tânăr Exemplu de Curaj și Inspirație

Alexandru Despina, un tânăr de 23 de ani din Isaccea, o localitate situată la granița dintre România și Ucraina, își surprinde colegii și prietenii prin determinarea sa. El a dezvăluit că unii dintre aceștia îl consideră un model inspirațional și că se gândesc să îi urmeze exemplul.

Pe parcursul anilor petrecuți în Isaccea, Alexandru a fost martor la zbuciumul provocat de conflictul din Ucraina, auzind aproape zilnic ecourile acestuia. De asemenea, a asistat la drama refugiaților care au reușit să ajungă pe malul românesc al Dunării, fugind de bombardamente. Această experiență l-a marcat profund, însă nu l-a făcut să se simtă intimidați. În schimb, tânărul are încredere că România este un teritoriu sigur.

Alexandru afirmă că, în cazul în care va fi nevoie, nu va ezita să lupte pentru valorile naționale și să își apere cei dragi, demonstrând astfel un spirit de dăruire și responsabilitate față de țara sa.

Distribuie acest articol