Bogdan Bulete, guvernatorul Deltei Dunării: „Sturionul a trecut de la o specie pescuibilă la una în pericol grav”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 11

0:00 Infracțiunile împotriva faunei sălbatice și impactul asupra sturionilor Infracțiunile care vizează fauna sălbatică reprezintă o amenințare serioasă pentru supraviețuirea speciilor de sturioni, care se află pe cale de dispariție. Acest lucru este evidențiat în cel mai recent raport al WWF (Fondul Mondial pentru Natură) referitor la braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării […]

0:00

Infracțiunile împotriva faunei sălbatice și impactul asupra sturionilor

Infracțiunile care vizează fauna sălbatică reprezintă o amenințare serioasă pentru supraviețuirea speciilor de sturioni, care se află pe cale de dispariție. Acest lucru este evidențiat în cel mai recent raport al WWF (Fondul Mondial pentru Natură) referitor la braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos.

Măsuri legislative și provocări persistente

Guvernatorul Deltei Dunării, Bogdan Bulete, a subliniat că, deși pescuitul speciilor de sturion este interzis de ani de zile, braconajul continuă să fie o problemă. Setcile și carmacele, cele mai utilizate unelte de pescuit pentru capturarea acestor specii, sunt încă reținute, iar sturionii sunt eliberați din mâinile braconierilor.

„România a implementat măsuri de protejare a sturionilor începând cu anul 2005, interzicând treptat pescuirea acestor specii. În 2021, interdicția a devenit permanentă, ca urmare a pericolului critic în care se află aceste specii din cauza activităților umane și a exploatării nesustenabile. Ordinul ministrului mediului din acel an face referire la motivele pentru care cele șase specii de sturioni sunt interzise la pescuit pe teritoriul României”, a declarat Bulete.

Specii de sturioni și acțiuni de combatere a braconajului

Speciile de sturioni protejate includ viză, nisetru, păstrugă, cegă, morun și țipul. Guvernatorul a menționat că autoritățile desfășoară acțiuni de combatere a braconajului la sturion, cel puțin o dată pe lună, atât individual, cât și în colaborare cu alte organisme de aplicare a legii. Deși rezultatele acestor acțiuni sunt îmbucurătoare în sensul eliberării exemplarelor găsite vii, problema braconajului persistă.

„Încă se capturează unelte de pescuit destinate sturionilor, însă, din fericire, multe dintre exemplarele găsite sunt eliberate. Aceste unelte, setcile și carmacele, rămân principalele metode de prindere a sturionului”, a adăugat Bogdan Bulete.

Distribuie acest articol