Guvernul schimbă procedura de autorizare a farmaciilor!

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 192

Sursa foto:

0:00

Guvernul adoptă o ordonanţă pentru modificarea autorizării unităţilor farmaceutice

În data de 25 septembrie 2024, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică procedura de autorizare a unităţilor farmaceutice. Această modificare are ca scop consolidarea rolului statului în procesul de autorizare, supraveghere şi control al activităţii acestor unităţi, aliniindu-se astfel la priorităţile reformelor guvernamentale în domeniul sănătăţii.

Obiectivele modificărilor

Unul dintre principalele obiective ale acestei iniţiative este prevenirea situaţiilor grave care pot afecta sănătatea pacienţilor, cum ar fi eliberarea de medicamente de calitate inferioară (precum cele expirate, retrase de pe piaţă sau neautorizate) sau funcţionarea unităţilor farmaceutice fără personal specializat. De asemenea, se subliniază importanţa prezenţei farmacistului, care este singurul autorizat să elibereze anumite categorii de medicamente, inclusiv antibioticele şi substanţele stupefiante sau psihotrope.

Simplificarea procesului de autorizare

Ordonanţa prevede simplificarea procesului de evaluare a documentaţiei necesare pentru obţinerea autorizaţiei. Instituţiile teritoriale aflate sub coordonarea Ministerului Sănătăţii vor fi implicate activ în autorizarea, supravegherea şi controlul unităţilor farmaceutice care distribuie medicamente cu amănuntul.

Extinderea inspecţiilor la nivel teritorial

Prin extinderea acestei activităţi la nivel teritorial, prin intermediul celor 42 de direcţii de sănătate publică judeţene, inclusiv a municipiului Bucureşti, se va asigura desfăşurarea inspecţiilor în condiţii normale şi monitorizarea adecvată a activităţilor desfăşurate de unităţile farmaceutice.

Modificări suplimentare în regimul de autorizare

Printre celelalte modificări aduse se numără regimul contestaţiei în caz de neconformitate a spaţiului unităţii farmaceutice, obţinerea Certificatului de Reguli de bună practică farmaceutică, precum şi înăsprirea sancţiunilor. Aceste măsuri vin ca urmare a creşterii numărului de sesizări primite de la alte instituţii publice şi de la cetăţeni, referitoare la nerespectarea normelor legale privind prezenţa farmacistului în farmacie.

Distribuie acest articol