Promenada din zona Modern va avea un cost de peste 27 de milioane de lei.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 195

Sursa foto:

0:00

Consiliul Local din Constanța va vota un proiect pentru o nouă promenadă

În ședința programată pentru luni, 30 septembrie 2024, consilierii locali din Municipiul Constanța vor supune la vot studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici necesari construirii unei promenade pietonale, care va include și o pistă de biciclete, între strada Lebedei și taluzul de la Modern. Valoarea estimată a acestui proiect se ridică la aproximativ 27,7 milioane de lei, TVA inclus.

Proiectul își propune să revitalizaze și să faciliteze accesul în zona respectivă, incluzând amenajarea de spații verzi, trasee pentru pietoni și bicicliști, precum și locuri de joacă și zone dedicate sportului. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Agorapolis SRL, iar durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 18 luni, finanțarea urmând să fie asigurată din bugetul local.

Detalii despre proiectul propus

Proiectul de hotărâre ce va fi votat de consilierii locali include aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. De asemenea, se va solicita și aprobat devizul general. Valoarea totală estimată a investiției este de 23.322.609,75 lei fără TVA și 27.724.818,89 lei cu TVA inclus, dintre care 13.917.089,62 lei fără TVA sunt alocați pentru construcții-montaj.

Studiul de fezabilitate a primit aviz favorabil, conform Avizului consultativ nr. 174721/11.09.2021, emis de Comisia tehnico-economică din cadrul Primăriei Constanța. Amplasamentul propus este situat în intravilanul municipiului Constanța, în zona plajei Modern, având o suprafață totală de aproximativ 31.340 de metri pătrați, care include diverse bunuri imobile aparținând Municipiului Constanța.

Beneficiile amenajării promenadei

Proiectul preconizează crearea unei promenade publice pietonale și pentru biciclete, având ca scop facilitarea accesului și activarea zonei, precum și conectarea acesteia cu punctele de interes din apropiere, cum ar fi Portul Turistic Tomis, plaja Modern și accesul pietonal din oraș. Vor fi rezolvate disfuncționalitățile actuale, fiind amenajate zone verzi, trasee pentru pietoni și biciclete, locuri de joacă pentru copii și zone pentru sporturi de plajă, precum și un sistem eficient de colectare a deșeurilor. De asemenea, se va implementa un sistem de iluminat care să permită traversarea pe timp de noapte.

Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 18 luni, iar finanțarea va proveni din bugetul local. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Agorapolis SRL, pentru o sumă de 270.000 lei fără TVA, echivalentul a 321.300 lei cu TVA inclus.

Considerații legate de strategii de dezvoltare urbană

Proiectul va ține cont de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului Național de Creștere Zona Metropolitană Constanța, care subliniază necesitatea îmbunătățirii spațiilor verzi în zonele urbane, dar și de Strategia Smart City a Municipiului Constanța, care evidențiază că insuficiența spațiilor verzi este o problemă importantă pentru cetățeni.

Acordul de mediu obținut

În luna aprilie a acestui an, Primăria Constanța a obținut acordul de mediu necesar pentru realizarea promenadei pietonale cu pistă de biciclete, între taluzul de la Modern și strada Lebedei. Până în prezent, au fost emise trei certificate de urbanism pentru acest proiect, cel mai recent fiind pentru elaborarea studiului de fezabilitate, precum și pentru proiectele aferente autorizației de construcție și organizării execuției.

Distribuie acest articol