Acordarea concediilor medicale în România
Modalitatea de acordare a concediilor medicale, precum și numărul maxim de zile pentru care acestea pot fi eliberate de fiecare medic, sunt reglementate prin OUG 158/2005, referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, și prin Normele de aplicare ale acesteia. Conform acestor reglementări, persoanele asigurate au dreptul la concedii și indemnizații bazate pe certificatul medical emis de medicul curant. Acesta poate fi orice medic care are o relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv medici de familie sau specialiști care au o convenție cu aceste instituții.
Obligațiile medicului curant
Pentru a acorda concedii medicale, medicii sunt obligați să elaboreze un plan de urmărire a evoluției bolii. Acest plan trebuie să includă, cel puțin, indicații terapeutice și igieno-dietetice pe care asiguratul este obligat să le respecte, în special atunci când se eliberează certificate pentru incapacitate temporară de muncă. Totuși, există excepții: în cazul unor boli speciale, arsuri specifice, urgențe medico-chirurgicale sau boli infectocontagioase care necesită izolarea, medicul nu trebuie să întocmească un astfel de plan.
Structura acordării concediilor medicale
Concediile medicale se acordă pe episoade de boală, iar fiecare episod trebuie să fie evaluat în cel puțin două etape. De exemplu, medicul de familie poate oferi concediu medical pentru un maxim de 7 zile calendaristice, împărțit în cel puțin două părți, prima având o durată de maximum 4 zile. Durata totală a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăși 28 de zile pe an, calculate de la prima zi de îmbolnăvire. După atingerea acestei limite, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face doar de către medicul curant din ambulatoriu sau din spital, în caz de internare.
Excepții de la regulile generale
Există excepții de la aceste reguli, cum ar fi: concediile medicale acordate în urgențe medico-chirurgicale, care se pot oferi într-o singură etapă, pentru maximum 5 zile, cu posibilitatea de prelungire în caz de menținere a incapacității de muncă. De asemenea, persoanele care sunt supuse măsurii de izolarea pot beneficia de concediu medical pe întreaga durată a acestei măsuri.
Prelungirea concediului medical
În cazul concediului medical acordat la ieșirea din spital, dacă starea de sănătate a asiguratului nu permite reluarea activității după expirarea acestuia, medicul de familie poate prelungi concediul pe baza scrisorii medicale emise de medicul curant din spital.
Reguli privind concediul medical
Concediul medical pentru o anumită afecțiune poate fi acordat pe o perioadă de maximum 7 zile calendaristice. În cazul în care starea de sănătate a pacientului nu se îmbunătățește și incapacitatea temporară de muncă persistă dincolo de această perioadă, medicul de familie are obligația de a îndruma persoana asigurată către un specialist din ambulatoriu. Acest specialist va putea emite un nou concediu medical, conform reglementărilor stipulate în articolul 24, alineatul (2) din OUG 158/2005.