Luminița Odobescu, în ziua a doua a participării la săptămâna de nivel înalt a Adunării Generale a ONU

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 148

Sursa foto:

0:00

Participarea Ministrului Afacerilor Externe la ONU

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a fost prezentă miercuri, 25 septembrie 2024, în delegația condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, la segmentul de înalt nivel al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, activitățile oficialului român au început cu participarea la un eveniment ministerial organizat de ministrul afacerilor externe german, Annalena Baerbock, dedicat drepturilor femeilor și fetelor din Afganistan. România s-a alăturat astfel Germaniei, Olandei, Canadei, Australiei și altor parteneri internaționali pentru a lansa o inițiativă menită să tragă la răspundere persoanele responsabile de încălcarea Convenției privind Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) în Afganistan.

Reuniunea Compactului pentru Ucraina

Luminița Odobescu a participat, de asemenea, la cea de-a doua reuniune a Compactului pentru Ucraina, care a fost găzduită de președintele SUA, Joe Biden, și la care au participat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cadrul acestui eveniment, reprezentanții statelor participante au adoptat o declarație prin care reafirmă sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina, în special în contextul redresării economice și reconstrucției țării.

Reuniunea Adunării Generale ONU pe tema schimbărilor climatice

Pe 25 septembrie 2024, oficialul român a participat și la reuniunea Adunării Generale la nivel înalt dedicată creșterii nivelului mării și amenințărilor existențiale asociate. În discursul său, a făcut apel la cooperare și solidaritate pentru a gestiona acest fenomen, subliniind implicațiile directe asupra dimensiunii umanității, securității și bunăstării. A evidențiat angajamentul României de a acționa ca lider în cadrul Coaliției pentru abordarea acestei probleme globale.

Întrevederi bilaterale

Programul ministrului Luminița Odobescu a inclus și o serie de întâlniri bilaterale. În cadrul discuției cu ministrul afacerilor externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ambele părți au apreciat nivelul înalt al dialogului bilateral pe plan politic, economic și sectorial. Ministrul român a reafirmat sprijinul pentru un angajament mai puternic al Uniunii Europene față de statele din Consiliul de Cooperare al Golfului.

De asemenea, Odobescu a avut o întâlnire cu prim-ministrul și ministrul afacerilor externe palestinian, Mohammad Mustafa, în cadrul căreia au discutat despre relațiile tradiționale româno-palestiniene. Oficialul român a asigurat că România va continua să sprijine consolidarea instituțiilor palestiniene, inclusiv în cadrul eforturilor internaționale în favoarea Autorității Palestiniene. A fost subliniat și sprijinul umanitar destinat civililor palestinieni în contextul crizei din Fâșia Gaza, demnitarul palestinian exprimându-și aprecierea pentru inițiativele românești.

În plus, ministrul Odobescu a avut o întâlnire cu ministrul de stat pentru cooperare internațională al Qatarului, Lolwah Al-Khater, unde au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au subliniat necesitatea intensificării dialogului economic și sectorial. De asemenea, a avut o discuție scurtă cu ministrul afacerilor externe din Kuweit, Abdullah Ali Al-Yahya, pe teme de interes comun, inclusiv aspecte de securitate din vecinătatea celor două state.

Distribuie acest articol