Mormântul unui „copil vampir” a fost găsit accidental în apropierea unei biserici istorice.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 176

Sursa foto:

0:00

Descoperire arheologică neașteptată în Polonia

Muncitorii care efectuau lucrări de îndepărtare a rădăcinilor unor arbori în apropierea unei catedrale istorice din Polonia au făcut o descoperire surprinzătoare. O echipă de arheologi a fost chemată pentru a investiga situația, rezultatul fiind descoperirea scheletelor a doi copii într-o groapă mică, neidentificată ca mormânt. Aceste schelete nu au fost îngropate în sicrie, iar unul dintre copii prezenta caracteristici specifice unei înmormântări anti-vampir, a declarat Stanisława Gołuba, arheologul responsabil cu proiectul.

În mod particular, capul unuia dintre copii a fost separat de corp, iar craniul era orientat cu fața în jos, așezat pe o piatră în pământ. Această poziție, împreună cu orientarea scheletelor, sugerează utilizarea unor metode antice de înmormântare menite să prevină revenirea unei persoane considerate demonice din mormânt, conform afirmațiilor lui Gołuba.

Scheletele au fost extrase din groapă pentru a fi supuse unor analize și teste, cu scopul de a determina perioada exactă în care au trăit, deși primele indicii sugerează că acestea ar putea data din Evul Mediu timpuriu. Aceasta este cea mai recentă descoperire din Polonia într-o serie de evenimente care sugerează că oamenii din acea epocă aveau convingeri în legătură cu vampirii și alte entități supranaturale.

Practicile de înmormântare din secolele trecute

În 2022, cercetătorii au descoperit rămășițele unei femei care avea o seceră la gât și un lacăt pe picior. Conform tradițiilor străvechi, lacătul era menit să împiedice revenirea unei persoane decedate, considerată vampir, din morți, iar secera era destinată să-i taie gâtul, prevenind astfel orice încercare de a se ridica din mormânt.

Profesorul Dariusz Polinski de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Torun a explicat că aceste practici au devenit frecvente în Polonia în secolul al XVII-lea, pe fondul temerilor legate de o presupusă invazie a vampirilor. Pe lângă utilizarea secerii, cadavrele erau uneori arse, zdrobite cu pietre sau decapitate.

În 2013, șase „schelete de vampir” au fost găsite într-un cimitir din nord-vestul Poloniei, fiecare fiind îngropat fie cu o seceră la gât, fie cu pietre în gură, conform cercetărilor conduse de Lesley Gregoricka de la Universitatea South Alabama.

Distribuie acest articol