Întâlnire specială a Comitetului ministerial pentru situații de urgență al MMAP, în urma avertizărilor hidro-meteo.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 112

Sursa foto:

0:00

Atenție pentru zona Galați afectată de inundații

Ministrul Mircea Fechet a cerut o atenție sporită pentru zona Galați, recent afectată de inundații, unde albiile sunt colmatate. El a solicitat, de asemenea, asigurarea unor servicii de permanență pentru bazinul hidrografic al Siretului și Prut Bârlad. Reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au anunțat că au fost suplimentate materialele de intervenție în aceste zone și că au fost trimise buldozere și excavatoare, pentru a preveni problemele cauzate de colmatare.

Măsuri de protecție și lucrări de consolidare

ANAR a finalizat o linie de apărare provizorie din panouri de aluminiu în zona localității Islaz, unde râul Olt se întâlnește cu Dunărea. De asemenea, lucrările de consolidare continuă pe sectoarele de dig Stelnica-Bordușani, Ciocănești și Borcea. Specialiștii ANAR estimează că nu vor apărea probleme legate de evoluția debitului Dunării.

Ministrul Fechet a solicitat, de asemenea, verificarea stării amenajărilor hidrotehnice și a acumulărilor de apă afectate de avertizările hidrologice. Hidroelectrica a asigurat că toți descărcătorii hidraulici din zonele vizate funcționează corespunzător și că acumulările gestionate sunt pregolite, având capacitatea de a prelua debitele suplimentare sau viiturile.

Prognoza pentru Dunăre și avertizări meteorologice

Referitor la Dunăre, hidrologii au menționat că prognoza emisă anterior, cu un debit maxim așteptat de 7600 mc/s pe 1 octombrie, se menține. Această valoare ar putea rămâne constantă și pe 2 octombrie. În cazul unor precipitații semnificative în zona afluenților Dunării din Serbia, se estimează un debit maxim între 7800 și 8000 mc/s. Pe sectorul românesc, datorită precipitațiilor prevăzute, debitul nu ar trebui să depășească 9000 mc/s.

Astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben pentru intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 10, vizând instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ. Aversele, descărcările electrice și intensificările vântului sunt așteptate în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte, cu rafale de 50-60 km/h. Există riscul de vijelii și căderi de grindină, iar cantitățile de apă pot atinge 20-25 l/mp, izolat depășind 30-40 l/mp.

De asemenea, ANM a emis o avertizare de cod galben pentru toată țara, valabilă între 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 22, privind instabilitatea atmosferică, ploi abundente și intensificări ale vântului. Aversele se vor extinde din vest către est, iar cantitățile de apă vor oscila între 25-40 l/mp, cu localități în care se pot depăși 50 l/mp. Vântul va avea rafale de 45-65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei pot apărea rafale de peste 70 km/h. Se așteaptă o răcire accentuată a vremii în întreaga țară, iar la altitudini de peste 1700 m, în special în Carpații Orientali, se vor înregistra precipitații sub formă de ninsoare.

Avertizări Meteorologice în Vigoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu pentru ploi torențiale și abundente, valabilă de pe 29 septembrie, ora 10:00, până pe 30 septembrie, ora 12:00. Zonele vizate includ nordul și estul Olteniei, majoritatea Munteniei, precum și Carpații Meridionali și Orientali.

În acest interval, se preconizează că în regiunile menționate vor avea loc perioade cu precipitații semnificative. Cantitățile de apă se estimează a fi între 50 și 90 litri pe metru pătrat, iar în unele zone izolate, acestea ar putea depăși 100 litri pe metru pătrat. Administrația Națională de Meteorologie va actualiza informațiile în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, inclusiv prin emiterea de avertizări pentru fenomene severe imediate.

De asemenea, un mesaj meteorologic actualizat va fi disponibil mâine dimineață la ora 10:00.

Avertizări Hidrologice

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de cod galben și cod portocaliu pentru perioada 28 septembrie, ora 18:00, până pe 30 septembrie, ora 24:00. Aceasta vizează scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe râurile mici, care ar putea provoca inundații locale și creșteri ale debitelor și nivelurilor pe anumite râuri din bazinele hidrografice menționate.

Bazinele afectate includ râurile din Dobrogea, Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Alb, Mureș, Timiș, Jiu, Olt, Călmățui, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret și Prut. Datorită precipitațiilor prognozate și propagării acestora, se pot produce scurgeri importante și viituri rapide pe râurile mici, cu riscuri de inundații locale și depășiri ale cotelor de apărare.

Distribuie acest articol