Actrița Maggie Smith, celebra pentru rolurile sale din franciza Harry Potter, a decedat.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 140

Sursa foto:

0:00

Moartea actriței Dame Maggie Smith

Actrița Dame Maggie Smith, celebră pentru rolurile sale din seria Harry Potter și din serialul Downton Abbey, a decedat la vârsta de 89 de ani. Cei doi fii ai actriței britanice, Toby Stephens și Chris Larkin, au anunțat cu tristețe că aceasta a murit în liniște, în spital, în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie.

Cariera impresionantă

Pe parcursul unei cariere ce se întinde pe mai bine de șase decenii, Maggie Smith a avut o contribuție semnificativă la cinematografie, având roluri în peste 80 de filme și seriale de televiziune, precum și în zeci de piese de teatru, inclusiv patru pe Broadway. Printre filmele notabile în care a jucat se numără „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015).

Premii și recunoaștere

Dame Maggie Smith a fost onorată cu un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea sa în „The Prime of Miss Jean Brodie” și a câștigat un alt Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar în „California Suite” (1978). În plus, a obținut cinci premii BAFTA, patru premii Emmy, trei Globuri de Aur și un premiu Tony, demonstrându-și talentul și versatilitatea pe parcursul carierei sale.

Roluri recente

În ultimii ani, Maggie Smith a fost recunoscută în special pentru rolul Violet Crawley din serialul și filmele „Downton Abbey”, dar și pentru interpretarea profesoarei McGonagall din franciza „Harry Potter”, de care a fost și ea o mare admiratoare.

Distribuie acest articol