USR a reclamat Comisia Europeană din cauza nerespectării principiului contributivității de către noua lege a pensiilor.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 208

Sursa foto:

0:00

USR sesizează Comisia Europeană pe tema noii legi a pensiilor

Uniunea Salvați România (USR) a înaintat o sesizare către Comisia Europeană, acuzând noua lege a pensiilor de încălcarea principiului contributivității pentru persoanele care au muncit în condiții speciale. Deputații USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă și Cristian Seidler sunt semnatarii acestei sesizări, subliniind că este „inacceptabil” ca noua formulă de calcul să nu includă contribuțiile suplimentare plătite de angajații care au lucrat în grupe de muncă.

În urma votului din Senat, care a dus la respingerea unui proiect de lege destinat corectării acestei nedreptăți, USR consideră că PSD și PNL nu au intenția de a remedia aceste probleme. „Ciucă și Ciolacu le spun acestor oameni că nimic din ceea ce au contribuit suplimentar toată viața nu mai contează. În loc să elimine pensiile speciale și să le aloce în funcție de contributivitate, Coaliția PSD-PNL a ales să afecteze financiar persoanele care au muncit în condiții dificile”, se arată în comunicatul USR.

Conform PNRR, drepturile de asigurări sociale ar trebui să reflecte contribuțiile realizate pe parcursul carierei profesionale. Radu Miruță a explicat că, până când Avocatul Poporului va decide să trimită cazul la Curtea Constituțională, a fost necesar să se facă acest demers către Comisia Europeană. „Noua lege a pensiilor ar fi trebuit să fie construită pe baza respectării contributivității, ceea ce nu s-a întâmplat”, a adăugat acesta.

USR subliniază că persoanele care au muncit în grupe de muncă au plătit contribuții suplimentare de 10% și ulterior de 8%, menite să le ofere o vechime suplimentară și să multiplice punctajul lunar în funcție de salariul obținut. Totuși, deciziile de recalculare primite recent, care indică reduceri ale pensiilor de peste 4.000 de lei, sugerează că aceste contribuții suplimentare nu au avut efectul scontat.

Oana Ţoiu, vicepreședinta Camerei Deputaților, a afirmat că relația dintre muncitori și statul român trebuie să fie una de încredere, nu de abuz. „Guvernul trebuie să recunoască efortul suplimentar al celor care au muncit în condiții dificile și să corecteze nedreptățile prin soluțiile propuse de USR în Parlament. Angajatorii au plătit contribuții mai mari pentru a asigura pensii decente angajaților, iar vârsta de pensionare a fost redusă”, a declarat aceasta.

De asemenea, Cristian Seidler a criticat guvernul, afirmând că acesta „se preface că nu înțelege noțiunea de contributivitate” în sistemul de pensii. „Le explicăm simplu: cei care au plătit contribuții trebuie să primească pensii proporționale cu sumele plătite, iar cei care nu au contribuit nu ar trebui să beneficieze”, a concluzionat Seidler.

Contestațiile pensionarilor în fața instanței

Pensionarii din Constanța continuă să se confrunte cu probleme legate de deciziile emise de Casa de Pensii. Peste 500 de contestații au fost depuse la Tribunalul Constanța, semnalând nemulțumirile acestora față de modul în care au fost calculate pensiile.

Disputa a fost generată în special de situația celor care au muncit în grupuri de muncă, care consideră că drepturile lor nu au fost respectate corespunzător. Aceștia solicită o reevaluare a deciziilor luate de instituțiile competente, în speranța obținerii unor pensii corecte.

Războiul juridic dintre pensionari și Casa de Pensii se intensifică, iar instanța va trebui să decidă asupra acestor contestații, care reflectă o problemă mai amplă legată de sistemul de pensii din România.

Distribuie acest articol