ANSVSA a intervenit pentru a gestiona focarele de pestă la rumegătoarele mici din Constanța și Tulcea.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 219

Sursa foto:

0:00

Focare active de pestă a rumegătoarelor mici în România

La data de 27 septembrie 2024, în România sunt înregistrate 24 de focare active de pestă a rumegătoarelor mici (PRM), dintre care 7 se află în judeţul Timiş și 17 în judeţul Tulcea. În această săptămână, autoritățile au reușit să stingă trei focare în judeţul Tulcea, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Măsuri de control și eradicare

ANSVSA subliniază că măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, stabilite printr-un ordin comun al ANSVSA, MADR și MAI, continuă să fie aplicate, conform deciziilor emise de Comisie. Autoritatea a intervenit prompt în gestionarea acestei situații în judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa și Timiş, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a numărului de focare detectate.

Eforturile veterinare și riscurile activităților ilegale

„Acest rezultat demonstrează eficiența măsurilor implementate de serviciile veterinare, care lucrează neobosit pentru a împiedica răspândirea virusului, conform legislației europene aplicabile tuturor statelor membre”, afirmă ANSVSA. Autoritatea atrage atenția asupra riscurilor generate de activitățile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot provoca focare secundare la distanțe mari de focarele inițiale și care pot afecta eforturile de export.

Colaborare cu crescătorii de animale

Instituția menține un contact constant cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni pierderile în sectorul zootehnic. ANSVSA subliniază importanța notificării imediate către Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene în cazul oricărei suspiciuni de boală.

Despre pesta rumegătoarelor mici

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă care afectează rumegătoarele mici, cum ar fi ovinele și caprinele, dar nu are impact asupra sănătății umane. Mortalitatea în rândul animalelor infectate poate atinge 70%.

Distribuie acest articol