ANM: Fenomene extreme și schimbări drastice ale vremii în întreaga țară

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 184

Sursa foto:

0:00

Avertizări meteorologice pentru următoarele zile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi, valabil începând de sâmbătă după-amiază, 28 septembrie, pentru mai multe județe din regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zone montane. De duminică, 29 septembrie, ploile se vor extinde pe întreg teritoriul țării, în timp ce pentru unele zone a fost instituit cod portocaliu. Se estimează că precipitațiile vor depăși 100 de litri pe metru pătrat.

ANM avertizează că vor exista perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, care vor atinge local rafale de 50-60 km/h. Izolat, pot apărea vijelii și grindină. În intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă ar putea ajunge la 20-25 l/mp și, izolat, la peste 30-40 l/mp.

Extinderea ploilor și intensificarea vântului

Până luni, 30 septembrie, la ora 10:00, aversele se vor extinde în întreaga țară, avansând dinspre vest spre est. Meteorologii estimează că, în intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor varia între 25-40 l/mp, iar local se pot depăși 50 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, cu rafale ce vor atinge 45-65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei se vor înregistra temporar rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci semnificativ

Se preconizează o răcire accentuată a vremii în întreaga țară. La altitudini de peste 1700 m, în special în Carpații Orientali, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Distribuie acest articol