Alerte meteorologice pentru majoritatea regiunilor din țară! Sfaturi de la pompieri

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 187

Sursa foto:

0:00

Avertizări Meteorologice și Măsuri de Prevenire

În această dimineață, în urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care includ coduri galbene și portocalii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat măsuri menite să prevină apariția efectelor negative sau să reducă intensitatea acestora.

Măsuri Implementate

Printre măsurile luate se numără activarea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la Ministerul Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI). Aceste structuri vor monitoriza constant situația din teren și vor interveni rapid, dacă va fi necesar.

De asemenea, capacitatea operațională a fost crescută la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu. Autoritățile vor verifica cu regularitate amenajările hidrologice și zonele expuse riscurilor din albiile râurilor.

Serviciul de permanență va fi asigurat la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale, iar echipaje de intervenție vor fi dislocate în zonele cu risc, împreună cu prealertarea echipajelor aeriene.

Recomandări pentru Cetățeni

Autoritățile îndeamnă cetățenii să fie precauți în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, recomandându-le să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele afectate sunt sfătuiți să ia măsuri preventive, precum curățarea șanțurilor și rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

În condiții de vânt puternic, este indicat să se evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau a altor elemente de construcție care ar putea fi dislocate. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de inundații și să se informeze cu privire la starea vremii înainte de a pleca la drum.

Surse de Informații

Pentru măsuri de comportament în situații de urgență, cetățenii pot consulta platforma națională de pregătire pentru situații de urgență și aplicația DSU.

Distribuie acest articol