România în stare de alertă: IGSU a pus în aplicare Planul de intervenție pentru dezastre.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 125

Sursa foto:

0:00

Măsuri de prevenire a inundațiilor în România

Autoritățile din România au implementat măsuri menite să prevină inundațiile și alte fenomene meteorologice severe, ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie. În dimineața zilei de duminică, 29 septembrie, au fost luate diverse măsuri în conformitate cu codurile de vreme nefavorabilă.

În primul rând, a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alături de Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI). Acestea vor monitoriza constant situația din teren și vor asigura o intervenție rapidă, dacă va fi necesar.

Capacitatea operațională a fost crescută la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu. De asemenea, s-a asigurat serviciul de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale, iar echipajele de intervenție au fost activate în zonele cu risc ridicat, inclusiv prin prealertarea echipajelor aeriene.

Autoritățile continuă să monitorizeze cu atenție evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, pregătindu-se să adapteze măsurile în funcție de situația din teren. Cetățenii sunt îndemnați să evite traversarea cursurilor de apă în cazul creșterii debitelor și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele afectate sunt sfătuiți să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. De asemenea, în condiții de vânt puternic, este recomandat să evite apropierea de copaci, stâlpi, panouri publicitare sau alte structuri care ar putea fi dislocate ușor.

Informațiile oficiale despre măsurile de comportament necesare înainte, în timpul și după o situație de urgență pot fi găsite pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență și în aplicația DSU.

Distribuie acest articol