Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța – Scoarță cu „roate” din Muntenia

Dobrogea Online

0:00 Scoarța din Muntenia: O Piesă de Artă Populară deosebită Scoarța din Muntenia este caracterizată printr-un design cu chenar și câmp central, fiind realizată pe un război de țesut cu două ițe. Aceasta este confecționată din lână, având urzeală din bumbac, și utilizează tehnica alesului cu tăieturi cunoscută sub denumirea de „karamani”, conform informațiilor oferite […]

0:00

Scoarța din Muntenia: O Piesă de Artă Populară deosebită

Scoarța din Muntenia este caracterizată printr-un design cu chenar și câmp central, fiind realizată pe un război de țesut cu două ițe. Aceasta este confecționată din lână, având urzeală din bumbac, și utilizează tehnica alesului cu tăieturi cunoscută sub denumirea de „karamani”, conform informațiilor oferite de Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Elementele Decorative

Decorul scoarței include un chenar cu fond roșu, împodobit cu motive geometrice ce reprezintă romburi cu „coarnele berbecului”. În câmpul central, care are un fond negru, se pot observa romburi concentrice, denumite „roate”, dispuse conform principiului simetriei și alternanței, caracteristic artei decorative.

Calitate și Istoric

Reprezentanții muzeului subliniază că „scoarța din Muntenia este o țesătură deosebit de fină, apreciată pentru cromatica sa pastelată, specifică vopselelor vegetale.” Această piesă de artă populară a fost realizată în prima parte a secolului XX și a fost încorporată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 2007.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu