Atenționări meteorologice la nivel național! Înainte de a porni la drum, verificați prognoza vremii.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 119

Sursa foto:

0:00

Atenție, șoferi! Avertizări meteorologice emise de ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat mai multe avertizări cu privire la condițiile meteorologice severe. Acestea includ un Cod Galben de instabilitate atmosferică, ploi abundente și intensificări ale vântului, valabil pe 29 septembrie, între orele 10:00 și 20:00. Zonele afectate se extind pe cea mai mare parte a țării.

În perioada menționată, aversele vor acoperi majoritatea regiunilor, iar în sud se vor înregistra descărcări electrice. Există riscul de vijelii și grindină. Cantitățile de precipitații vor varia între 25 și 40 l/mp, iar în anumite zone locale pot depăși 50 l/mp. Vântul va sufla cu intensificări ce vor atinge rafale de 45 până la 65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei se vor înregistra rafale temporare de peste 70 km/h.

Cod Portocaliu de ploi torențiale

De asemenea, un Cod Portocaliu de ploi torențiale și abundente este valabil pe 29 septembrie, între orele 10:00 și 20:00, pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei. În aceste zone, se așteaptă ploi torențiale, cantitățile de apă putând ajunge la 50-70 l/mp, iar izolat chiar peste 80 l/mp.

Avertizări suplimentare de vreme severă

Un nou Cod Galben de ploi abundente și intensificări ale vântului va fi activ între 29 septembrie, ora 20:00 și 30 septembrie, ora 10:00, afectând cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local Transilvania. Aici, aversele vor aduce cantități de apă între 25 și 40 l/mp, iar vântul va avea rafale de 45-65 km/h.

Pe de altă parte, un Cod Galben de ninsori și intensificări ale vântului este în vigoare pentru Carpații Orientali și Meridionali la altitudini de peste 1700 m, în perioada 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00. În aceste zone, se preconizează precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță, iar vântul va putea atinge viteze de 70-90 km/h.

Ultimele avertizări meteorologice

În aceeași perioadă, un Cod Portocaliu de ploi torențiale va fi valabil pentru Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, precum și zona montană a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. Aici, cantitățile de apă vor putea depăși 50-70 l/mp, iar local vor fi înregistrate precipitații de peste 80-100 l/mp. Vântul va prezenta intensificări cu rafale de 70-85 km/h.

Înainte de a călători, se recomandă ca șoferii să se informeze despre condițiile meteorologice și să își echipeze autoturismele corespunzător. Județele Constanța și Tulcea se află sub Cod Portocaliu de vreme rea, iar județul Galați este sub Cod Roșu de ploi abundente.

Distribuie acest articol