Acțiuni de intervenție în 35 de localități din 16 județe și în capitală, ca urmare a avertizărilor meteorologice. Mii de cetățeni au fost evacuați.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 158

Sursa foto:

0:00

Intervenții ale pompierilor din cauza vremii severe

Pompierii au fost solicitați duminică, în intervalul orar 07.00 – 20.00, să intervină în 35 de localități din 16 județe, inclusiv București, pentru a îndepărta apa acumulată în case, curți și o instituție publică. De asemenea, aceștia au fost implicați în îndepărtarea a zeci de copaci căzuți, ca urmare a fenomenelor meteorologice severe, iar mii de persoane au fost evacuate sau s-au aut evacuate preventiv.

Avertizări meteorologice și efectele acestora

În urma avertizărilor referitoare la instabilitatea atmosferică, ploi abundente și intensificări ale vântului, în data de 29 septembrie 2024, s-au înregistrat efecte semnificative în 35 de localități din 16 județe, inclusiv Arad, Argeș, Brăila, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș și Vâlcea, precum și în municipiul București. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 7 curți, 3 beciuri, un subsol de bloc, o instituție publică și un depozit, și au degajat 25 de copaci și 2 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, avariind 3 autovehicule.

Evacuări și dificultăți în circulație

Conform informațiilor oficiale, în județul Galați au fost evacuate preventiv 3.550 de persoane din 19 localități, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane din trei localități, iar în județul Brașov, în localitatea Budila, două persoane s-au refugiat la rude. De asemenea, circulația rutieră a fost îngreunată pe un drum județean din Hunedoara, iar traficul feroviar a fost temporar oprit pe secția de cale ferată nr. 202 din cauza unui copac căzut pe linia de contact.

măsuri de prevenire și gestionare a situației

Pentru a face față acestor situații, au fost luate următoarele măsuri:

  • Evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc din 25 de localități din județul Galați.
  • Intensificarea informării populației despre riscurile de inundații.
  • Suspendarea cursurilor în instituțiile de învățământ din aceleași 25 de localități, începând cu 30 septembrie 2024.
  • Executarea lucrărilor de consolidare a digurilor cu saci de nisip în județele Galați și Vaslui.
  • Transmiterea prognozelor și avertizărilor meteorologice către autoritățile competente pentru a lua măsurile necesare.
  • Menținerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor și echipamentelor necesare pentru intervenții.

Intervenții rapide în urma avertizărilor meteorologice

În contextul avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, autoritățile au implementat o serie de măsuri pentru a asigura siguranța populației. Aceste măsuri includ mobilizarea rapidă a forțelor și a resurselor necesare, precum și elaborarea unei liste cu persoanele vulnerabile și cu dizabilități care ar putea necesita asistență.

Eforturi de monitorizare și coordonare

Se va institui o permanență la nivelul autorităților locale din regiunile afectate de fenomene hidrometeorologice periculoase. Este esențială monitorizarea constantă a cursurilor de apă care sunt sub incidența avertizărilor hidrologice, pentru a preveni eventualele incidente.

Activarea grupelor operative

Au fost activate grupele operative și centrele județene de coordonare a intervențiilor în 29 de județe, inclusiv municipiul București, care se află sub avertizare Cod portocaliu. De asemenea, efectivele inspectoratelor județene pentru situații de urgență vor fi dublate în aceste zone pentru a răspunde prompt situațiilor de urgență.

Informarea populației

În plus, au fost emise șase mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT în legătură cu avertizările hidrometeorologice, acoperind două județe și municipiul București. În prezent, peste 1.000 de pompieri din țară sunt mobilizați pentru a sprijini intervențiile echipelor ISU Galați.

Recomandări pentru cetățeni

Autoritățile îndeamnă cetățenii să adopte un comportament preventiv, astfel încât să evite situațiile care le-ar putea pune în pericol viața și bunurile. Este important ca fiecare persoană să fie conștientă de riscurile actuale și să colaboreze cu autoritățile în aceste momente critice.

Distribuie acest articol