Românii își exprimă votul la alegerile parlamentare pe 1 decembrie, iar cei din diaspora beneficiază de o zi suplimentară.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 203

Sursa foto:

0:00

Alegerea Parlamentului: Detalii privind desfășurarea votului

Alegerea parlamentară din România va avea loc pe 1 decembrie, în timp ce românii din străinătate vor putea vota în decursul a două zile: sâmbătă și duminică, pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Campania electorală

Campania electorală va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie 2024, la ora 07:00, conform declarațiilor oficiale ale lui Toni Greblă.

Programul votului

Votul în ziua alegerilor parlamentare va începe la ora 7:00 și va dura până la ora 21:00. Totuși, dacă există alegători care nu au apucat să voteze până la această oră, președintele Biroului secției de votare poate decide prelungirea programului de votare până la 23:59, moment în care sistemul va fi închis.

Locația votului în țară

Alegătorii din România vor vota la secția de votare asociată străzii sau localității în care își au domiciliul sau reședința. Cei care se află în altă unitate administrativ-teritorială în ziua votării pot vota la orice secție din cadrul aceleași circumscripții electorale.

Votul în străinătate

Românii care se află în străinătate și pot dovedi că au domiciliul sau reședința acolo pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării. Personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare are, de asemenea, dreptul de a vota la orice secție din străinătate.

Accesul la vot pentru candidați

Candidații pot vota la orice secție de votare din străinătate, dacă se încadrează în circumscripția electorală externă. În România, cetățenii români care se află în țară în ziua alegerilor pot vota folosindu-se de acte de identitate valide, precum cartea de identitate, pașaportul sau buletinul de identitate.

Votul pentru românii cu reședința în străinătate

Românii cu domiciliul în România, dar care au reședința în străinătate, pot vota la secțiile din afară, prezentând acte de identitate valabile, însoțite de un document oficial care să ateste reședința în străinătate.

Informații despre dreptul de vot al cetățenilor români în străinătate

Cetățenii români care locuiesc în afara țării au posibilitatea de a vota la secțiile de votare organizate în străinătate. Aceștia își pot exercita dreptul de vot pe baza unor acte de identitate care trebuie să fie valabile în ziua votării. Actele acceptate includ:

  • Pașaportul simplu, care trebuie să conțină mențiunea privind țara de domiciliu;
  • Pașaportul simplu temporar, de asemenea cu mențiunea țării de domiciliu;
  • Pașaportul simplu electronic, care la fel trebuie să indice țara de domiciliu.

Detalii despre campania electorală

Campania electorală pentru alegerile din 2024 va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie 2024, la ora 07:00. Fiecare candidat electoral are responsabilitatea de a desemna un mandatar financiar coordonator, iar termenul limită pentru această înregistrare este 1 noiembrie 2024.

Este important de menționat că candidații independenți nu au voie să utilizeze același mandatar financiar. În plus, conturile bancare destinate campaniei electorale pot fi deschise exclusiv prin intermediul mandatarilor financiari coordonatori care sunt înregistrați la Autoritatea Electorală Permanentă.

Distribuie acest articol