„România și Portugalia colaborează pentru a face față provocărilor de securitate.”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 137

Sursa foto:

0:00

Întâlnire oficială între ministrul apărării naționale și omologul portughez

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire oficială cu omologul său din Portugalia, Nuno Melo, miercuri, 2 octombrie 2024, la sediul Ministerului Apărării Naționale. Conform unui comunicat de presă, discuțiile s-au concentrat pe stadiul cooperării româno-portugheze în domeniul securității și apărării, atât din perspectiva bilaterală, cât și în contextul apartenenței la NATO și Uniunea Europeană.

În cadrul convorbirilor, miniștrii au analizat situația de securitate din regiunea Mării Negre și au discutat măsurile necesare pentru întărirea posturii aliate de apărare și descurajare a agresiunilor pe flancul estic. Tîlvăr și Melo au evidențiat intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, un aspect care se reflectă atât la nivel strategic politic-militar, cât și în activitățile desfășurate împreună.

Angel Tîlvăr a subliniat contribuția Portugaliei la exercițiile și activitățile comune, menționând angajamentul acestei țări în cadrul inițiativei NATO enhanced Vigilance Activities (eVA). Acesta a menționat dislocarea unui detașament de nivel companie în structurile Brigăzii Multinaționale Sud-Est, cu sediul în Craiova, și prezența Portugaliei în alte structuri aliate din România.

Solidaritate și răspuns comun la amenințări

„Cooperarea dintre România și Portugalia este o dovadă clară a solidarității aliate. Chiar dacă suntem poziționați în regiuni diferite ale Europei, trebuie să răspundem împreună provocărilor și amenințărilor care afectează profund lumea de astăzi. Înțelegem problemele specifice sudului, iar Portugalia conștientizează că evenimentele din Marea Neagră nu rămân izolate. Acesta este spiritul NATO, iar România și Portugalia se sprijină reciproc în gestionarea provocărilor de securitate cu care ne confruntăm în regiunile noastre”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Aspecte geopolitice și dialog continuu

În contextul situației geopolitice și de securitate globală, s-a pus un accent deosebit pe implicațiile războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind necesitatea continuării sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova. La finalul întâlnirii, ambele părți au convenit să mențină un dialog deschis pentru dezvoltarea proiectelor bilaterale de cooperare în domeniul apărării, precum și pentru consolidarea securității regionale și internaționale.

În cadrul dialogului politico-militar româno-portughez, ministrul Angel Tîlvăr a avut, de asemenea, o întâlnire cu șeful Forțelor Navale portugheze, amiralul Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo, pe 1 octombrie, subliniind colaborarea strânsă dintre cele două țări.

Distribuie acest articol