Un tânăr sportiv premiat, student cu medie maximă, a interpretat la festival o melodie de Ștefan Bănică.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 201

Sursa foto:

0:00

Un tânăr talent în ascensiune

Micul sportiv Andrei Cristian Diaconescu, în vârstă de 12 ani și membru al CS Năvodari, a demonstrat recent o latură artistică surprinzătoare, interpretând o melodie la Festivalul Național „Rodul Pământului – Zilele Recoltei”, ediția a 20-a, desfășurat la Cumpăna, județul Constanța.

Moștenirea talentului

Andrei Cristian, care acum a trecut în clasa a șasea, a moștenit abilități sportive și artistice din familia sa. Tatăl său, Robert Diaconescu, este recunoscut ca fiind cel mai bun arbitru de rugby din România, antrenor și profesor de educație fizică. Latura artistică a lui Andrei provine din partea mamei sale, Cristina, al cărei tată, Gică Vanu, este cunoscut din formația muzicală „Voie Bună“ din Constanța, unde a cântat la chitară și a fost solist vocal.

Activitățile sportive ale lui Andrei

Pe lângă rugby și șah, sporturi în care a obținut rezultate notabile, Andrei practică și înotul, deși nu participă la competiții, ci o face în principal pentru sănătatea sa.

Primii pași în muzică

În anii anteriori, bunicul său l-a învățat să cânte la orgă, instrument cu care Andrei a participat în 2021 la concursul „Barca Talentelor“ de la Mamaia, la secțiunea muzică instrumentală. Recent, Andrei a început lecții de canto, iar profesoara sa l-a încurajat să urce pe scena festivalului pentru a interpreta o melodie. Micul artist a cântat „Durli – Durli – Da“ de Ștefan Bănică, reușind să obțină aplauzele publicului, având astfel prima experiență în fața unei audiențe. Comentariile de apreciere au început să apară pe rețelele sociale, evidențiind talentul său promițător.

Sprijinul familiei

<p„Andrei Cristian este mereu plin de energie. Ne dorim să-l implicăm în cât mai multe activități și el este entuziasmat. Tot ce face este o provocare pentru el. Din toate aceste experiențe, va alege ulterior domeniul în care vrea să se dedice”, a declarat tatăl băiatului. Robert Diaconescu, cu o carieră remarcabilă în rugby și arbitraj, este și antrenor de rugby la nivel juvenil la CS Năvodari, precum și profesor de educație fizică la Școala Gimnazială nr. 1 Peștera, unde contribuie la dezvoltarea rugby-ului.

Performanțe academice

În ciuda multiplelor activități, Andrei Cristian excelează și la școală, având note excelente, cu media 10. La sfârșitul clasei a V-a A, a obținut premiul întâi și diploma de excelență.

Performanțe remarcabile la Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanța

La Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“ din Constanța, elevul Andrei Cristian Diaconescu, îndrumat de profesoara sa dirigintă, Crina Georgiana Dobre, a obținut rezultate deosebite în diverse competiții. Acesta a primit o mențiune la olimpiada de limba și literatura română și a fost foarte aproape de a obține o nouă mențiune la olimpiada de biologie, terminând cu un punct sub limita necesară. De asemenea, Andrei a reușit să se claseze pe locul al treilea la rugby-tag în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS) și a câștigat locul întâi la finala națională „Șah în școală“ desfășurată la Constanța, având în același timp și clasări pe podium la numeroase alte competiții.

Pasiunea pentru aviație

Pe lângă talentul său sportiv, Andrei are o altă pasiune, aviația, inspirat de bunicul său, fost pilot de elicopter. Potrivit tatălui său, Andrei a participat anul trecut la Școala de Pilotaj de la Ploiești, iar planurile pentru 2024 sunt să reia activitățile de pregătire. „Noi vrem să-l facem pilot“, a declarat tatăl, în vreme ce mama lui a exprimat mândrie, afirmând: „Pilot în devenire! Cer senin și la cât mai multe ore de zbor! Felicitări pentru absolvire! Încă un pas spre un vis!“

Legături de familie în aviație

Bunicul lui Andrei, Gică Vanu, a fost coleg la Școala Militară de Ofițeri de Aviație de la Boboc între 1978 și 1981 cu regretatul pilot Adrian Iovan, care a murit în 2014 într-un accident aviatic. Cei doi au avut o prietenie strânsă, menținută și după terminarea studiilor, Adrian devenind pilot de avion, iar Gică pilot de elicopter. La nunta fiicei sale, Gică Vanu l-a invitat pe Adrian Iovan, consolidând astfel legătura dintre cei doi.

Distribuie acest articol