Botezul tancului petrolier „Histria Narvi” se desfășoară la Șantierul Naval din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Botezul navei Histria Navi la Șantierul Naval Constanța

Pe 3 octombrie 2024, Șantierul Naval Constanța a găzduit ceremonia de botez a navei Histria Navi. Aceasta a fost proiectată și construită sub supravegherea societății de clasificare RINA din Italia și va naviga sub pavilionul Maltei. Proiectul a fost finanțat de Șantierul Naval Constanța în colaborare cu CEC Bank SA, în timp ce armatorul va utiliza ABN AMRO Bank din Olanda pentru achiziția navei.

Specificațiile navei Histria Narvi

Nava, cunoscută sub numărul NB 592 – M/T “Histria Narvi”, reprezintă a patra unitate din seria EcoMaxMR1, dedicată transportului de produse petroliere și chimice cu o capacitate de 40.000 tdw. Cu o lungime de 180 de metri, lățime de 32,26 metri și pescaj de 11,20 metri, aceasta poate atinge o viteză de 14 noduri.

Histria Narvi dispune de o capacitate de marfă de 49.500 m³ și este echipată cu un sistem modern de automatizare, care permite operarea conform standardelor UMS (navigație nesupravegheată) și One Man Bridge (condusă de un singur om). Această navă este considerată cea mai performantă din clasa sa, respectând cele mai riguroase cerințe de siguranță și protecție a mediului, asigurând în același timp o sustenabilitate excelentă.

Inovațiile și avantajele EcoMaxMR1

Reprezentanții Șantierului Naval Constanța au subliniat că navele construite sunt destinate transportului de produse petroliere rafinate și chimice. Histria Narvi este dotată cu tancuri de marfă vopsite, având capacitatea de a transporta simultan diverse tipuri de încărcături. Sistemul de pompe hidraulice FRAMO oferă flexibilitate totală, permițând controlul individual al pompelor pentru o descărcare eficientă și rapidă a mărfurilor.

Navele din seria EcoMaxMR1 sunt concepute pentru a face față provocărilor actuale în domeniul transportului de mărfuri și pot transporta cu 12% mai mult decât navele tradiționale, menținând aceleași dimensiuni de pescaj și lățime. Șantierul Naval Constanța S.A. are, în prezent, în portofoliu două nave identice, fiind singurul șantier european care construiește nave de această dimensiune pentru produse petroliere și chimice.

Contribuția și perspectivele navei Histria Narvi

Histria Narvi este a 25-a navă de acest tip construită de Șantierul Naval Constanța, plasându-l printre primele trei șantiere navale din lume care produc nave de acest gen. Nava va fi operată de Histria Shipmanagement SRL și va transporta mărfuri pentru TOTAL ENERGIES, una dintre cele mai importante companii petroliere europene din Franța.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *