Care sunt sfinții sărbătoriți pe 4 octombrie?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Ierotei, Episcopul Atenei

În această lună, pe data de 4, se sărbătorește pomenirea Sfântului Ierotei, episcopul Atenei, unul dintre cei nouă sfetnici ai Areopagului, alături de Dionisie Areopagitul. Acesta a fost instruit în credință de către Sfântul Apostol Pavel și a fost hirotonit episcop al Atenei. Ierotei a fost un mentor pentru marele Dionisie, învățându-l despre Hristos. De asemenea, el a fost un precursor al cântărilor la Adormirea și la îngroparea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, la adunarea Sfinților Apostoli. Era profund dedicat vieții spirituale, arătând tuturor că este cuprins de dumnezeire și lăudător al lui Dumnezeu. Trăind o viață plăcută lui Dumnezeu prin faptele sale, și-a dat obștescul sfârșit în comuniune cu Domnul.

Pomenirea Sfântului Mucenic Petru din Capitoliu

În aceeași zi, se aduce omagiu și Sfântului mucenic Petru din Capitoliu, un om de mare înțelepciune, depășind pe mulți în acest domeniu. După ce s-a căsătorit și a născut trei copii, a decis să devină călugăr. De asemenea, a fost hirotonit preot fără voia sa, primind acest har de la episcopul Bostrei. Ca dascăl al creștinilor, a fost denunțat la conducătorul agarenilor din regiune. A fost dus la Damasc, unde, pentru dragostea sa față de Hristos, i-a fost tăiat limba, dar a continuat să vorbească mai clar și mai deslușit. A suferit apoi tăierea mâinii drepte și a picioarelor, a fost orbit, răstignit și decapitat, iar oasele sale au fost arse și aruncate în râu.

Pomenirea Sfintei Mucenițe Domnina și a fiicelor sale

Tot în această zi, se sărbătorește și Sfânta Muceniță Domnina, împreună cu fiicele sale, Verina și Prosdoca. Aceste femei, dintr-o râvnă dumnezeiască, au părăsit casele și familiile lor, fugind de persecuții și înstrăinându-se până la Edesa. Odată ajunse acolo, soțul Domninei și tatăl fetelor a sosit cu slujitorii săi pentru a le captura. După ce au fost prinse, au fost duse la Ierapole, unde, fiind păzite de persecutori, au profitat de o ocazie de a scăpa. Făcând o rugăciune rapidă, s-au aruncat în râu, fiind luate de curenți și sfârșind prin a se îneca.

Pomenirea Sfântului Mucenic Audact și a fiicei sale Calistena

În aceeași zi, se amintește și de Sfântul mucenic Audact și fiica sa, Calistena. Acesta provenea din Efes, fiind un conducător influent și bogat, care a refuzat să-și dea fiica în căsătorie unui împărat străin de credință. În consecință, a fost prădat de bunurile sale și exilat la Melitini, unde a fost decapitat. Calistena, fiica sa, s-a tuns în bărbătește și s-a ascuns la Nicomidia. După opt ani, a ajutat o femeie din Tracia, vindecându-i fiica, care suferea de o boală oculară. Părinții fetei, dorind să o mărite cu ea, au aflat adevărul despre identitatea ei și, impresionându-se, au lăudat pe Dumnezeu. După moartea lui Maximin, Liciniu a preluat conducerea, iar Calistena s-a prezentat înaintea împărătesei acestuia, care era creștină și soră a marelui Constantin, povestindu-i toate cele întâmplate.

Fericita Callistena și Sfintele Moaște

În această zi, se remarcă faptele fericitei Callistena, care, după ce a fost alături de fiul său, a reușit să recupereze întreaga avere a tatălui său, confiscată de Maximin. Callistena a adus sfintele moaște ale tatălui său din Mesopotamia în Asia, unde a construit o biserică închinată lui, sfințind-o înainte de a-și încheia viața apostolească și de a se muta la Domnul.

Preacuviosul Ammun Egipteanul

În aceeași zi, este pomenit și Preacuviosul Părintele nostru Ammun Egipteanul. Născut din părinți săraci, Ammun a fost nevoit să se căsătorească la îndemnul unchiului său. A trăit timp de optsprezece ani cu soția sa, dedicându-se muncii de obținere a balsamului, tratând-o pe aceasta mai mult ca pe o soră decât ca pe o soție. După ce a dobândit înțelepciunea, Ammun a părăsit casa și s-a retras în pustie, la marele Antonie. Soția sa a rămas la căminul lor, unde a fondat o mănăstire de maici. Ammun a petrecut 22 de ani în deșertul Nitriei, devenind un exemplu de dreptate și un făcător de minuni, ajutând pe mulți. De asemenea, el obișnuia să se consulte des cu sfântul Antonie cel Mare. La momentul trecerii sale la cele veșnice, Antonie a văzut îngeri însoțindu-l pe Ammun către cer. Ammun a murit în jurul mijlocului secolului al IV-lea.

Sfinții Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon

În această zi sunt comemorați și Sfinții Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon, diaconi ai Domnului nostru Iisus Hristos și ucenici ai Sfântului Dionisie. Gaiu și Faust, după ce au fost izgoniți, au suferit mult și au primit moarte martirică. Eusebiu și Herimon, după ce dascălul lor a fost exilat, au căutat sfinții întemnițați și au îngropat moaștele martirilor. Ajungând până în perioada lui Deciu, ei au trecut prin multe încercări pentru mărturisirea credinței în Hristos, fiind prinși și decapitați. Prin rugăciunile lor, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *