Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidenţiale 2024 expiră astăzi.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Termenul pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale

Perioada de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale se încheie sâmbătă, la ora 24.00. Biroul Electoral Central (BEC) va analiza candidaturile și semnele electorale, urmând să se pronunțe în termen de maximum 48 de ore de la depunerea acestora. Până în prezent, zece candidați s-au aliniat în cursa pentru Cotroceni.

Azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, sunt așteptați să își depună candidaturile. De asemenea, Curtea Constituțională se va reuni la ora 17.00 pentru a decide asupra contestațiilor care îi vizează pe Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Diana Șoșoacă.

Candidaturile validate și respinse

Biroul Electoral Central a validat, în ședința de luni, candidatura lui George Simion pentru funcția de Președinte. Joi, BEC a confirmat alte șase candidaturi pentru alegerile din acest an: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană și Diana Șoșoacă. Totodată, candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă. Vineri, și-au depus candidaturile Cristian Diaconescu, Cristian Terheș și Ana Birchall.

Sâmbătă, Marcel Ciolacu este așteptat la sediul BEC la ora 10.00, iar Ludovic Orban la ora 17.00.

Reguli și termene

Conform legislației în vigoare, Biroul Electoral Central trebuie să se pronunțe asupra înregistrării sau respingerii candidaturilor și semnelor electorale în termen de maxim 48 de ore. Data limită pentru eventualele contestații este 8 octombrie, iar termenul final pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este 10 octombrie 2024.

Alegerile prezidenţiale

Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru 24 noiembrie – turul I și 8 decembrie – turul II.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *