Președintele României, la a XIX-a ediție a Sommet-ului Francofoniei, a afirmat: „România recunoaște avantajele rețelelor de educație și cercetare în limba franceză“.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Intervenția Președintelui României la Sommet-ul Francofoniei

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o intervenție importantă sâmbătă, 5 octombrie 2024, la Paris, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Sommet-ului Francofoniei. În discursul său, Iohannis a subliniat faptul că educația și formarea tinerilor reprezintă priorități majore pentru Francofonie, subliniind importanța educației în limba franceză ca instrument esențial pentru succesul și mobilitatea profesională a tinerilor.

„Ca șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii beneficiază de condiții optime pentru a studia și a se dezvolta din punct de vedere profesional, cultural și social”, a afirmat Iohannis. El a adăugat că lumea contemporană se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv schimbările climatice, și că niciun stat nu poate gestiona aceste probleme pe cont propriu. „Numai împreună putem limita efectele amenințărilor și putem lăsa o planetă sănătoasă pentru generațiile viitoare”, a continuat președintele.

România a demonstrat angajamentul său față de rețelele de educație și cercetare în limba franceză, găzduind Direcția Regională pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Președintele Iohannis a menționat inaugurarea Casei Francofoniei din Campusul Universității Politehnice din București, unde studenți și tineri cercetători din întreaga lume francofonă au fost deja găzduiți.

În plus, România ia în considerare stabilirea unei contribuții voluntare anuale de 100.000 de euro pentru AUF, având încredere că acest gest va întări învățământul și cercetarea universitară francofonă. Iohannis a reamintit că țara noastră, în calitate de Stat-far al Francofoniei în regiune, își asumă responsabilitatea de a sprijini mobilitatea tinerilor studenți și cercetători, precum și educația fetelor și femeilor, mai ales din Africa.

De asemenea, Iohannis a evidențiat bursele doctorale și postdoctorale „Eugen Ionescu”, care au beneficiat 16 promoții cu peste 1200 de bursieri din 44 de state, fiind finanțate de România în colaborare cu AUF. Recent, România a fost gazda Congresului European al Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF), desfășurat la București, axat pe tema „Împreună în franceză! Gândim, comunicăm și acționăm asupra lumii de azi și de mâine”.

În acest context, Iohannis a subliniat importanța oportunităților economice din spațiul francofon, menționând Misiunea Economică și Comercială a OIF, organizată la București în martie, sub Înaltul său Patronaj. El a concluzionat că este loc pentru îmbunătățiri și propuneri precum crearea unei platforme în spațiul francofon care să reunească oferte de locuri de muncă pentru vorbitorii de limba franceză și să organizeze evenimente pentru a evidenția realizările tinerilor antreprenori francofoni.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *