Adriean Videanu, reținut la aeroportul din Munchen având asupra sa bijuterii în valoare de 650.000 de euro

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Incident pe aeroportul din Munchen pentru Adrian Videanu

Fostul ministru al Economiei, Adrian Videanu, împreună cu soția sa, a fost reținut pe aeroportul din Munchen în timp ce transporta bijuterii în valoare de 650.000 de euro. Videanu a explicat că avea un colier destinat soției sale și un ceas, achiziționate din Elveția, fără a fi conștient de obligația de a plăti taxe în Germania, unde se afla în tranzit spre România.

Clarificările lui Videanu

Videanu a confirmat că a fost supus unui control vamal pe aeroportul german și a menționat că se afla „în tranzit din Elveția spre România”. El a descris situația ca fiind „o neînțelegere” generată de necunoașterea legislației Uniunii Europene, care stipulează că impozitele pentru bunurile de valoare aduse din afara UE trebuie achitate în primul stat membru în care ajung, nu în țara de reședință fiscală.

Detalii despre bijuterii și taxele impuse

Fostul ministru a precizat că bijuteriile erau ambalate corespunzător și că avea toate facturile necesare. „Vameșul a afirmat că trebuie să plătesc atât taxele, cât și TVA-ul în Germania, iar până la efectuarea plății, bijuteriile au fost reținute. Am achitat taxele solicitate, dar le-am comunicat că intenționez să contest administrativ această decizie, deoarece consider că TVA-ul ar trebui plătit în funcție de reședința fiscală, și anume în România”, a adăugat Videanu.

Context juridic

Menționăm că, în luna mai, Videanu și omul de afaceri Ioan Niculae au fost achitați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Romgaz, în care erau implicați. Această decizie a fost un moment important în carierele lor, având în vedere controversa în care au fost implicați anterior.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *