Roman Jora, folcloristul care ar fi sărbătorit 90 de ani

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Roman Jora – O viață dedicată culturii populare

Roman Jora a văzut lumina zilei în comuna Jurilovca, județul Tulcea, pe 7 octombrie 1934. Aici, și-a completat studiile elementare și gimnaziale, continuându-le la un liceu pedagogic din București, unde predarea se făcea în limba rusă.

După absolvirea liceului, a început cariera de profesor, activând în diverse localități, precum Bordușani în județul Ialomița, și în localitățile Sarichioi și Jurilovca din județul Tulcea.

Ulterior, a renunțat la catedră pentru a ocupa funcția de instructor – coregraf la Casa Raională de Cultură din Babadag, județul Tulcea. În 1968, a făcut un pas important în carieră, transferându-se ca referent la Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare din Tulcea, unde a activat până la pensionare.

În 1997, a fost numit maestru coregraf al Ansamblului Folcloric Baladele Deltei din Tulcea, continuându-și astfel contribuția la promovarea culturii populare. De asemenea, a fost cercetător al folclorului coregrafic românesc și al minorităților naționale din județul Tulcea.

Roman Jora a fost implicat în pregătirea mai multor ansambluri folclorice, reprezentând diverse comunități, precum cele românești, ucrainene, grecești, lipovenești și macedonene. Cu aceste ansambluri, a participat la festivaluri naționale și internaționale în țări precum Rusia, Danemarca, Anglia, Ucraina și Franța.

Colaborările sale cu publicații precum Buletinul cultural informativ al Inspectoratului pentru cultură, Analele Dobrogei și Zorile i-au permis să publice materiale despre folclorul rus lipovenesc. În 1982, a lansat primul volum al lucrării „Folclor coregrafic nord-dobrogean”, publicat de Comitetul pentru Cultură din Tulcea, urmat de volumul al doilea în 2006, apărut la editura „Ex Ponto” din Constanța. De asemenea, în 2014, a publicat „Folclor muzical coregrafic al rușilor lipoveni din județul Tulcea” la aceeași editură.

Referințele biografice ale lui Roman Jora au fost incluse în „Personalia – Dicționar bibliografic” (autor Axenia Hogea, Editura Ex Ponto, 2000) și în Albumul aniversar dedicat Școlii Pedagogice cu limba de predare rusă, marcată de 50 de ani de la înființare (autori Ivan Evseev, Svetlana Moldovan și Ivan Vitizov, Editura Kriterion, București, 2000).

În 2016, Roman Jora a fost onorat cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Tulcea. Pe 10 aprilie 2024, a fost anunțată cu tristețe dispariția sa, un maestru coregraf și folclorist dedicat comunității culturale din Tulcea.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *