Cursanții Școlii Militare de Maiștri Militari au vizitat Muzeul Național al Marinei Române.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vizita elevilor la Muzeul Național al Marinei Române

Cu ocazia celebrării a 127 de ani de existență a Școlii Militare de Maiștri Militari, elevii din anul I au avut ocazia să viziteze, pe 4 octombrie, Muzeul Național al Marinei Române din Constanța.

Sub îndrumarea muzeografilor, viitorii maiștri militari de marină au avut parte nu doar de un tur informativ al istoriei Marinei Române, ci și de lecții captivante de istorie, conform informațiilor furnizate de Forțele Navale Române.

Printre aspectele importante pe care elevii le-au descoperit se numără vechimea tradiției navigației în cultura românească, contribuția voievodului Mircea cel Bătrân la istoria maritimă a regiunii și rolul viceamiralului Ioan Murgescu în victoriile obținute în Războiul de Independență.

Cei care nu au avut încă ocazia să admire nava-școală „Mircea” au putut să observe măcar macheta acesteia expusă în muzeu și să afle povestea fascinantă a Bricului „Mircea”, care a devenit simbol al tradiției maritime românești.

Elevii au avut, de asemenea, oportunitatea de a face fotografii cu obiecte originale care au aparținut unor personalități marcante, a căror amintire este păstrată pe bordajele navelor de luptă. De asemenea, ei au putut observa elemente ce ilustrează evoluția uniformelor militare ale marinarilor români, precum și arme și echipamente care au fost esențiale pentru precursorii marinarilor de astăzi în apărarea drapelului național și a valorilor naționale.

Experiența vizitei a fost deosebit de semnificativă pentru elevii proveniți din Moldova, Bucovina și Țara Crișurilor, care au descoperit surprinzător că, deși regiunile lor sunt situate la distanță considerabilă de țărmul românesc al Mării Negre, acestea au o contribuție importantă la istoria complexă a Marinei Române.

Istoricul Școlii Militare de Maiștri Militari

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale își are originile în Şcoala de submecanici şi submaeştri de marină, înființată pe 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de regele Carol I. Această instituție a fost creată la inițiativa viceamiralului Ioan Murgescu, care era, la acea vreme, comandant al Marinei Militare Române, și a funcționat inițial la Galați.

În 1908, școala și-a mutat sediul la Constanța, în clădirea care găzduiește astăzi Muzeul Național al Marinei Române.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *