Ora de iarnă 2024: Momentul în care ceasurile vor fi date înapoi în România

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Trecerea la ora de iarnă în România

În noaptea dintre 26 și 27 octombrie, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00. Această ajustare se realizează anual în ultimul weekend din luna octombrie, marcând trecerea la ora de iarnă în România.

Momentul echinocțiului de toamnă

Trecerea la ora de iarnă are loc după Echinocțiul de toamnă, când Soarele traversează ecuatorul ceresc, îndreptându-se spre emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care în acest an va avea loc pe 22 septembrie, marchează oficial sfârșitul verii, când ziua și noaptea au aceeași durată.

Impactul trecerii la ora de iarnă

Schimbarea orei poate avea efecte negative asupra stării de bine, amplificând simptomele tulburării afective sezoniere (SAD). Aceasta este o formă de depresie care apare mai frecvent în lunile de toamnă și iarnă, fiind influențată de lipsa luminii solare. Această absență a luminii poate reduce producția de serotonină, hormonul responsabil pentru starea de fericire, conducând la sentimente de apatie, tristețe și oboseală.

De asemenea, trecerea la ora de iarnă poate determina o scădere a productivității la locul de muncă, afectând astfel randamentul angajaților. Aceasta este o problemă cu care se confruntă multe persoane în perioada de adaptare la noul program.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *