Workshop de Conservare a Patrimoniului Istoric la Constanța
În perioada 25-28 septembrie 2024, Muzeul de Istoria Națională și Arheologie Constanța a găzduit un workshop dedicat conservării patrimoniului istoric, arheologic și artistic, organizat în cadrul proiectului „Reverberații culturale actuale: Patrimoniul tomitan între trecut și viitor”. Tematica abordată a fost patrimoniul cultural material.
Metodologia de Conservare
Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu diversele metode de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului din siturile istorice protejate din Peninsula Tomis, precum și din Cetatea antică Capidava. Au fost discutate tehnici și metode de analiză, documentare și conservare, inclusiv fotografie, desene, prelevare de probe și redactare, aplicate pe o varietate de materiale, cum ar fi suprafețe pictate, decorații și mozaicuri, în special la Edificiul Roman cu Mozaic din secolele IV-VI p.Chr. și la Hypogeul pictat „cu banchet” din secolul IV p.Chr.
Prezentări și Studii de Caz
Studenții au asistat la prezentările specialiștilor implicați în masa rotundă dedicată conservării, restaurării și muzeografiei, organizată de MINA Constanța în cadrul Sesiunii Științifice Internaționale Pontica, ediția 57. Au fost prezentate studii de caz relevante din domeniul istoric și arheologic, susținute de experți precum dr. Delia Cornea, exp.rest. Sorina Gheorghiță, rest. Luiza Ionescu, rest. Gabriela Radu și dr. Cristina Gelan.
Expoziții și Vizite Ghidate
În cadrul workshop-ului, a fost organizată o expoziție de postere cu teme de conservare-restaurare a patrimoniului mobil, desfășurată în Campusul Universitar Ovidius din Constanța. De asemenea, participanții au efectuat vizite ghidate la diverse situri și monumente din zona peninsulară, inclusiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Edificiul Roman cu Mozaic, Hypogeul pictat „cu banchet”, Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Biserica „Sf. Anton”, Farul „Genovez”, Muzeul de Artă Constanța și Parcul arheologic Constanța. O excursie de studiu a fost organizată la situl arheologic Cetatea Capidava.
Participare Diverse
Workshop-ul a beneficiat de participarea studenților și absolvenților de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei a Universității Naționale de Arte București, dar și de cadre didactice și studenți de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă.