Simona Amânar își celebrează aniversarea, iar Sala Sporturilor ce îi este dedicată va fi inaugurat oficial.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Simona Amânar, o legendă a gimnasticii, își sărbătorește ziua de naștere

Astăzi, 7 octombrie 2024, Simona Amânar Tabără, o multipla campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică, împlinește 45 de ani. Originară din Constanța, fosta mare sportivă a obținut de-a lungul carierei sale un palmares impresionant.

Cariera strălucitoare a Simonei Amânar

Simona s-a născut în Constanța, dar s-a mutat de mai mulți ani la Timișoara, unde trăiește alături de familie. Pe lângă realizările sale sportive, ea este și cadru universitar, implicându-se activ în sport ca membru al Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, reprezentând sporturile olimpice de vară. Din 1997, Simona este cetățean de onoare al Constanței.

În cariera sa, Simona a câștigat șapte medalii olimpice (trei de aur, o de argint și trei de bronz) la Jocurile Olimpice din 1996 (Atlanta) și 2000 (Sydney), zece medalii mondiale (șase de aur și patru de argint) și 12 medalii europene. Cu echipa României, a obținut patru titluri mondiale consecutive.

Realizări notabile și recunoașteri

La Jocurile Olimpice din 2000, Simona a fost supranumită „gimnasta perfectă”, excelența sa fiind evidentă la toate cele patru aparate. De asemenea, a realizat o săritură dificilă, care îi poartă numele. Este una dintre puținele sportive române, alături de Nadia Comăneci, care a fost laureată cu trofeul World Sports Awards în 2001, la Londra, un echivalent al Oscarului în sport.

Un omagiu adus legendei gimnasticii

Începând cu anul 2022, Sala Sporturilor din Constanța, un simbol al orașului, poartă numele Simonei Amânar, ca recunoaștere a meritelor sale sportive și a valorilor umane pe care le promovează. Botezul oficial al sălii va avea loc în prezența Simonei pe 8 octombrie 2024.

DJST Constanța invită constănțenii să o cunoască pe Simona Amânar, un campion autentic și un model de inspirație pentru tineri.

La mulți ani, Simona!

În urmă cu 45 de ani, pe 7 octombrie, se năștea la Constanța o campioană care avea să scrie istorie în gimnastica artistică. Începând cu vârsta de 5 ani, Simona a practicat gimnastica la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța, iar cariera sa a fost marcată de dedicare și realizări remarcabile.

O săritură cu un grad ridicat de dificultate, executată în premieră de Simona la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, poartă astăzi numele ei.

Mâine, 8 octombrie 2024, comunitatea din Constanța va avea ocazia să o celebreze pe această campioană de excepție, care va oficia botezul Sălii Sporturilor din orașul său natal.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *