Ministrul Tîlvăr și ambasadoarea Kavalec s-au întâlnit cu generalul-maior în retragere Gheorghe Călin, veteran de război sărbătorind 96 de ani.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vizită oficială la un veteran de război

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, au efectuat luni, 7 octombrie, o vizită la generalul-maior în retragere Gheorghe Călin, un veteran de război care a împlinit recent 96 de ani. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

Aprecierea veteranilor

Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța de a susține veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial. „Este o datorie morală de a le fi permanent alături veteranilor, pentru a ne exprima aprecierea și respectul față de tot ceea ce au dăruit Țării noastre. Domnule general, sunteți un model de la care tinerele generații învață ce înseamnă patriotismul și spiritul de sacrificiu. Vă asigur de aleasa noastră apreciere și vă urez multă sănătate cu ocazia venerabilei vârste de 96 de ani!”, a declarat ministrul.

Experiențele unui veteran

Generalul-maior (rtr) Gheorghe Călin a mulțumit pentru vizită și a împărtășit câteva dintre amintirile sale din timpul luptelor. „Unitatea noastră avea rolul de a scoate blindatele avariate de pe câmpul de luptă, din bătaia focului și de a le duce pentru reparații în spatele frontului”, a relatat veteranul cu emoție.

Despre generalul-maior Gheorghe Călin

Generalul-maior (rtr) Gheorghe Călin s-a născut în 1928, în comuna Gălbinași, județul Buzău. A luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial între 1944 și 1945, ca elev al Școlii Tehnice Industriale Militare Auto, pe care a absolvit-o în 1948. Între 1948 și 1950, a urmat Școala de Subofițeri Tehnici Auto, fiind avansat la gradul de sergent major, fiind repartizat la Brigada 9 Tancuri. În 1951, a participat la un curs de ofițeri tehnici auto la Școala de Ofițeri Tancuri din Pitești, obținând ulterior gradul de sublocotenent. A finalizat în 1962 și Institutul Politehnic București – Facultatea de Mecanică. Printre distincțiile obținute se numără Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”. A trecut în rezervă la vârsta de 62 de ani, în 1990.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *