Fermierul Iordan Manea, trimis în judecată de DNA împreună cu doi funcționari ai APIA, va păstra sechestrul pe bunuri.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Fermier și Funcționari APIA Acuzați de Corupție

Un fermier din Oltina, împreună cu doi funcționari din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), se confruntă cu grave acuzații de corupție. Aceștia au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și rămân sub sechestru pe bunuri, după ce cererea de ridicare a acestei măsuri a fost respinsă de instanță.

Detalii despre Caz

Iordan Manea, cunoscut în sud-vestul județului Constanța, este acuzat, alături de firma sa, SC Agro Sole Trader SRL, și de funcționarii Venilia Trofin și Romeo Banu, de infracțiuni legate de utilizarea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. Aceștia au fost deferiți justiției în 2021, fiind acuzați de folosire cu rea-credință a documentelor și de abuz în serviciu, printre altele.

Sechestru Asigurator

În urma sesizării instanței, a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor lui Manea, în valoare de 187.697,60 lei, reprezentând prejudiciul stabilit de anchetatori. Recent, Manea a solicitat ridicarea acestui sechestru, însă judecătorii primei instanțe i-au refuzat cererea, considerând-o nefondată.

Contestația Respinsă

Nemulțumit de decizia instanței, fermierul a contestat hotărârea, dar și apelul său a fost respins de Curtea de Apel pe 24 septembrie, care a decis în mod definitiv menținerea sechestrului. În plus, Manea a fost obligat să plătească 800 de lei, atât pentru sine, cât și pentru firma sa, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Acuzațiile Detaliate

Potrivit anchetei, în 2021, Iordan Manea ar fi depus la APIA documente false pentru a obține fonduri în cadrul unui proiect de sprijin financiar pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere. Acesta a susținut că a recoltat struguri necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare până pe 21 iulie 2021, deși a fost surprins recoltat struguri copți pe 28 octombrie 2021. De asemenea, funcționarii APIA, Trofin și Banu, au efectuat un control în zona respectivă, raportând că toate strugurii au fost culeși, deși acest lucru nu era adevărat.

Cazul continuă să fie examinat de instanță, iar Iordan Manea și ceilalți acuzați se confruntă cu grave consecințe legale, în timp ce sechestrul pe bunurile lor rămâne în vigoare.

Contract controversat cu APIA

Iordan Manea a semnat un contract cu APIA pentru suma de 200.000 de lei, compensare în schimbul renunțării la strugurii de pe o suprafață de 31 de hectare de vie. Aceste struguri nu au fost încă coșiți, iar informațiile sugerează că Manea ar fi înșelat agenția, lăsând impresia că toată recolta a fost distrusă, în timp ce în realitate doar rândurile exterioare ale podgoriei au fost afectate.

Controlul APIA

În urma suspiciunilor, inspectori de la APIA Băneasa, APIA Constanța și București au efectuat un control, inclusiv cei doi inspectori implicați în acest caz. La momentul verificării, aceștia au stabilit, în mod eronat, că Iordan Manea a respectat termenii contractului, ceea ce i-a permis să obțină despăgubirea.

Recolta neafectată

Cu toate acestea, strugurii din interiorul parcelei au rămas neatinși, iar toamna a adus recolta acestora, care a fost vândută. Astfel, Manea a realizat profit și din vânzarea strugurilor, pe lângă suma încasată de la APIA.

Investigarea de către DNA

Operațiunea a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unui denunț, iar Iordan Manea se confruntă acum cu un dosar penal, fiind cercetat pentru fraudarea fondurilor europene.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *