CCR a anunțat decizia de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinție.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Curtea Constituțională a României respinge candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă

Curtea Constituțională a României a anunțat luni seară hotărârea prin care respinge candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la funcția de președinte al României. Decizia este motivată de faptul că înregistrarea acestei candidaturi contravine unor condiții de eligibilitate esențiale, referitoare la valorile democrației, statul de drept și respectarea Constituției, corelate cu angajamentele politicomilitare ale României față de Uniunea Europeană și NATO.

Conform documentului, Curtea a constatat, în urma analizării actelor și faptelor prezentate de contestatori, că înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale din 2024 încalcă prevederile constituționale menționate. Astfel, Curtea a decis să admită contestațiile formulate și să anuleze Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024.

În argumentația sa, Curtea Constituțională subliniază că „dreptul de a fi ales este un drept fundamental de natură politică, esențial pentru democrație și funcționarea statului, exercitarea acestuia fiind condiționată de respectarea Constituției și a legilor”. Aceasta menționează că dreptul de a fi ales nu este absolut și poate fi supus anumitor limitări, stabilite de principiile democratice ale Constituției.

De asemenea, Curtea afirmă că, deși jurământul de credință este depus de candidatul care câștigă alegerile, cerințele incluse în acest jurământ constituie condiții de eligibilitate pe care toți candidații trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii. Examinarea acestor condiții revine exclusiv Curții Constituționale. Astfel, ar fi inacceptabil și contrar principiilor democratice ca un candidat să participe la alegeri fără a îndeplini aceste condiții, iar ulterior să depună un jurământ de credință formal în cazul unei posibile victorii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *