În Biblioteca Județeană Constanța se află o carte datând din 1493!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

O carte rară din 1493 la Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană Constanța deține o carte deosebită, datând din anul 1493, intitulată „Liber Chronicarum”, cunoscută și sub denumirea de Cronica de la Nürnberg. Autorul acestei lucrări este medicul umanist german Hartmann Schedel.

Cartea a fost tipărită în atelierul renumitului tipograf Anton Koberger, având dimensiunile de 42/31 cm, și este redactată în limba latină cu caractere gotice. „Liber Chronicarum” se remarcă printr-un număr impresionant de xilogravuri, mai exact 1809, realizate de artiștii Michael Wolgemut și Wilhelm Pleydenwurf.

Cronica reprezintă o adevărată enciclopedie, cuprinzând subiecte diverse precum istoria, filologia, geografia, meteorologia, minuni și curiozități. De asemenea, sunt incluse descrieri ale unor fenomene astronomice, cum ar fi cometele și eclipsele de soare și de lună, precum și evenimente istorice semnificative, cum ar fi invaziile de lăcuste, conciliile ecumenice, sectele religioase și ordinele călugărești. Lucrarea oferă biografii ale unor personalități importante din istorie, fie ele regi, împărați, comandanți, papi, episcopi, eretici, legiuitori, poeți, istorici sau oameni de artă, fiecare prezentat în contextul său temporal și geografic.

Traseul acestui volum, înainte de a ajunge în fondul bibliotecii, poate fi reconstituit prin analiza a trei ex libris-uri, dintre care două sunt etichete, iar unul este manuscris, care atestă apartenența sa la trei proprietari: episcopul Damian Hugo von Schönborn din Speyer, precum și deputații andaluzi Francisco Domecq Victor și Manuel Domecq Victor. Cartea a fost achiziționată în anul 1979 de la un anticariat din București, la un preț de 62.500 lei.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *