Crișan Constantinescu, o figură deosebită în domeniul literaturii și teatrului.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Viața și Cariera lui Crișan Constantinescu

Crișan Constantinescu s-a născut pe 16 mai 1920 în Tulcea, într-o familie numeroasă cu șase copii, dintre care patru erau băieți și două fete. Era fiul lui Petre Constantinescu, secretar la Primăria Tulcea, și al Ninei, care era casnică. Tatăl său a avut o contribuție semnificativă la realizarea lucrării „Monografia orașului Tulcea”.

A absolvit Liceul „Spiru Haret” din orașul natal în 1939, unde a început să scrie și să publice primele sale poezii și să pună în scenă piese de teatru. După finalizarea studiilor liceale, a continuat educația în București, înscriindu-se la Facultatea de Drept și la Academia Regală de Artă Dramatică, sub îndrumarea profesorului Ion Manolescu.

Activitatea Teatrală și Literară

Până în 1960, Crișan Constantinescu s-a dedicat cu pasiune teatrului, scrisului și traducerilor, desfășurându-și activitățile în paralel. A jucat pe scenele din orașe precum Arad, Iași și București. În 1982, a debutat în publicația „România literară”, continuând să colaboreze cu diverse reviste, printre care „Scînteia” și „Cronica”.

În calitate de actor, a interpretat roluri în piese celebre, inclusiv „Aproape de cer” de Julien Luchaire, „Confruntarea” de Seininși Lev Tur, „Othello” de William Shakespeare, „Cale liberă” de Anatoli Surov, „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, „Pârjolul” de Dinu Bondi și Cezar Petrescu, și „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri.

Contribuții Literare

Crișan Constantinescu a publicat mai multe volume, printre care „Metamorfoze în inima Harghitei și Bodocului” (1971, Editura „Eminescu”) și „Călătorii” (1979, Editura „Ion Creangă”). După moartea sa, au fost publicate lucrări precum „Fabule” (1998, Editura „ELF”), „Mare sfat de primăvară” (1999, Editura „ELF”), „Memoria arlechinului” (2005, Editura „ELF”; ediția a II-a în 2014) și „Cântece din prag de primăvară” (2014, Editura „ELF”).

Moartea

Crișan Constantinescu a decedat pe 10 octombrie 1992, în București. Moștenirea sa literară și teatrală continuă să fie apreciată și studiată, fiind o parte importantă a culturii românești.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *