Judecătorii Tribunalului Constanța au aprobat solicitarea unui bărbat care afirmă că procesul său este întârziat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Contestație împotriva tergiversării procesului la Judecătoria Constanța

Constantin S. a inițiat o acțiune în instanță împotriva Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Cogealac, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Constanța pe 17 ianuarie 2023. De la data termenului de judecată din martie 2024, judecătorii au rămas în pronunțare, fără a emite o decizie până în prezent, ceea ce l-a determinat pe bărbat să se adreseze Tribunalului Constanța.

Tribunalul a admis contestația formulată de Constantin S. referitoare la tergiversarea procesului, stabilind ca prima instanță să rezolve Dosarul civil nr. 1184/212/2023 pe 10 octombrie 2024. Decizia a fost pronunțată prin intermediul grefei instanței în data de 8 octombrie 2024.

În motivarea sa, instanța a subliniat că, în calitate de reclamant în dosar, Constantin S. a așteptat o soluție din partea Judecătoriei Constanța, care a amânat pronunțarea de mai multe ori, cu ultimele termene stabilite pentru 28 martie, 12 aprilie, 26 aprilie, 10 mai, 15 mai, 29 mai, 12 iunie, 25 iunie, 9 iulie, 23 iulie, 6 august, 20 august, 3 septembrie, 16 septembrie, 26 septembrie și, din nou, 10 octombrie 2024. Astfel, judecătorii au constatat că dosarul nu a fost soluționat timp de șase luni și douăsprezece zile.

Tribunalul Constanța a evidențiat că această întârziere a încălcat obligația de a soluționa cauza într-un termen rezonabil, un aspect esențial al dreptului la un proces echitabil, conform articolului 6, paragraful 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Evaluarea duratei rezonabile a procedurii se face în funcție de criterii stabilite prin jurisprudența Curții, inclusiv complexitatea cauzei, comportamentul reclamantului, acțiunile autorităților competente și miza litigiului pentru partea implicată. O astfel de întârziere, datorată exclusiv autorităților, poate afecta dreptul la un proces echitabil, motiv pentru care Tribunalul a decis admiterea contestației legate de tergiversarea procesului.

În concluzie, Judecătoria Constanța va trebui să emită o soluție în acest caz pe 10 octombrie 2024.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *