Preluarea comenzii misiunii EUFOR evidențiază profesionalismul și dedicarea militarilor români în cadrul acestei misiuni esențiale.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vizita ministrului Apărării Naționale în Balcanii de Vest

Vizita de informare a ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în Balcanii de Vest a continuat miercuri, 9 octombrie, cu o deplasare în Camp Butmir, Sarajevo. Aici, ministrul a avut întâlniri cu echipele de comandă ale structurilor Uniunii Europene și NATO care activează în acest teatru de operații, precum și cu militarii români desfășurați în Bosnia și Herțegovina, în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA.

Potrivit unui comunicat al MApN, discuțiile cu comandantul EUFOR ALTHEA, generalul-maior László Sticz, și cu colonelul Bahri Yildiz, adjunctul comandantului Cartierului General al NATO din Sarajevo, au abordat teme legate de situația de securitate din Balcanii de Vest. A fost subliniată cooperarea strânsă între România și structurile militare internaționale din Bosnia și Herțegovina, precum și sprijinul pentru misiunile UE și NATO în regiune.

Angajamentul României pentru stabilitatea regiunii

„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, având o importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a țării noastre în acest teatru de operații, în cadrul misiunii Uniunii Europene EUFOR ALTHEA, a cărei comandă va fi preluată din luna ianuarie de generalul-maior Barbu, care a fost parte din delegația noastră, demonstrează angajamentul ferm al României în Balcani,” a afirmat ministrul apărării.

În aceeași zi, Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu militarii români dislocați la Sarajevo, în cadrul celei mai importante baze militare a operației EUFOR ALTHEA. Referindu-se la angajamentele României pentru menținerea stabilității în Balcanii de Vest, ministrul a menționat că, după un mandat de succes al generalului de brigadă Ovidiu Lungu, Armata României va crește nivelul de reprezentare în cadrul misiunii prin preluarea conducerii operației multinaționale din regiune la începutul anului viitor.

Consolidarea prestigiului militar românesc

Ministrul apărării naționale a subliniat că exercitarea comenzii acestei operații va întări prestigiul și respectul de care se bucură militarii români în cadrul comunității euro-atlantice. „Prin preluarea comenzii misiunii EUFOR ALTHEA începând cu luna ianuarie a anului viitor, de generalul-maior Florin Barbu, România își reafirmă statutul de principal contributor la forța multinațională de stabilizare dislocată de Uniunea Europeană în Bosnia și Herțegovina,” a declarat Angel Tîlvăr.

În actualul context de securitate volatil din Bosnia și Herțegovina, ministrul Tîlvăr a exprimat încrederea că trupele românești vor îndeplini cu succes sarcinile stabilite prin mandatul EUFOR. „Am toată încrederea că veți ști să vă dozați eforturile și să vă adaptați fiecărei situații apărute, pentru a putea raporta, la încheierea rotației, misiune îndeplinită,” a adăugat el.

Aprecierea eforturilor militarilor români

Ministrul le-a mulțumit militarilor români din Bosnia și Herțegovina pentru dedicarea și eforturile depuse departe de țară și familii, în scopul menținerii unui climat de securitate și stabilitate. Prezența contingentului românesc în această țară reprezintă cea mai lungă participare a Armatei României într-un teatru multinațional de operații.

„Misiunile dumneavoastră, executate aici la standarde impecabile, sunt garanția că și în actualul mediu de securitate, cu multiple provocări, țara noastră este apărată,” a concluzionat ministrul apărării naționale.

Vizita Ministrului Apărării în Balcanii de Vest

Recent, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a efectuat o vizită în teatrele de operații din Balcanii de Vest, inclusiv în Kosovo pe 8 octombrie și în Bosnia și Herțegovina pe 9 octombrie. Această acțiune face parte dintr-o serie de activități care preced celebrarea Zilei Armatei României.

Operația EUFOR ALTHEA

Operația EUFOR ALTHEA, desfășurată de Uniunea Europeană în Bosnia și Herțegovina, a fost inițiată în decembrie 2004, având la bază mandatul Consiliului de Securitate al ONU prin Rezoluția nr. 1575/2004. Această misiune a venit ca o continuare a operațiunilor SFOR și IFOR, care au fost coordonate de NATO. Din 2012, EUFOR ALTHEA s-a concentrat pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei și Herțegovina.

Contribuția României la misiune

În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 24 de state. Detașamentul Armatei României în Bosnia și Herțegovina este format din aproximativ 470 de militari, care sunt dispuși în trei baze. De asemenea, peste 700 de militari români sunt disponibili în țară și pot fi desfășurați rapid în teatrul de operații, în cazul în care situația de securitate va necesita acest lucru.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *