Monedă de argint dedicată împlinirii a 125 de ani de la nașterea lui George Matei Cantacuzino

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 18

0:00 Banca Națională a României lansează o monedă din argint dedicată lui George Matei Cantacuzino Începând cu data de 5 august 2024, Banca Națională a României va introduce în circuitul numismatic o monedă din argint, celebrând 125 de ani de la nașterea renumitului George Matei Cantacuzino. Caracteristicile monedei Moneda are următoarele specificații tehnice: Metal: Argint […]

0:00

Banca Națională a României lansează o monedă din argint dedicată lui George Matei Cantacuzino

Începând cu data de 5 august 2024, Banca Națională a României va introduce în circuitul numismatic o monedă din argint, celebrând 125 de ani de la nașterea renumitului George Matei Cantacuzino.

Caracteristicile monedei

Moneda are următoarele specificații tehnice:

  • Metal: Argint
  • Valoare nominală: 10 lei
  • Titlu: 999‰
  • Formă: Rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Cant: Zimțat
  • Calitate: Proof

Aversul și reversul monedei

Aversul monedei ilustrează Palatul Mogoșoaia, la restaurarea căruia a contribuit George Matei Cantacuzino. De asemenea, se regăsesc inscripțiile „ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul emisiunii „2024”.

Reversul monedei prezintă portretul lui George Matei Cantacuzino, numele său, anii în care a trăit („1899” și „1960”) și inscripția „125 DE ANI DE LA NAȘTERE”.

Ambalare și certificare

Monedele din argint sunt ambalate în capsule din metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Certificatul de autenticitate include semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Tiraj și preț

Tirajul maxim al monedei din argint este de 5.000 de piese. Prețul de vânzare este de 500,00 lei, exclusiv TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Puterea circulatorie și disponibilitate

Aceste monede din argint, dedicate lui George Matei Cantacuzino, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic va avea loc prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Distribuie acest articol