Lasconi: „Consulatul General al Rusiei la Constanța trebuie să fie închis”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Apel pentru închiderea consulatului rus de la Constanța

Președinta Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, a declarat că România trebuie să reacționeze „ferm” și să închidă consulatul general al Rusiei de la Constanța, în urma deciziei Rusiei de a închide consulatul României de la Rostov pe Don. Lasconi a subliniat importanța acestei măsuri, afirmând că „Consulatul General al Rusiei la Constanța trebuie închis. Rusia a decis să închidă un consulat general al României, iar România trebuie să răspundă fără ezitare”.

Lasconi a insistat că Guvernul României trebuie să denunțe acordul bilateral care permite funcționarea consulatului rus, ca urmare a comportamentului provocator al Federației Ruse. „Dronele Rusiei cad pe teritoriul României, iar închiderea consulatului nostru este nejustificată. România trebuie să reacționeze”, a adăugat ea.

Președinta USR a menționat că guvernul trebuie să demonstreze că apără interesele naționale și ale cetățenilor prin măsuri corecte împotriva actorilor care „agresează teritoriul României și subminează reprezentarea diplomatică a țării”.

Declarația Ministerului rus de Externe

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat în cadrul unui briefing că România a fost notificată oficial cu privire la închiderea Consulatului General de la Rostov pe Don. „Consulatul General al României își va înceta activitatea începând cu data de 14 octombrie, iar serviciile consulare din această zonă vor fi preluate de Ambasada României la Moscova”, a declarat Zaharova.

Decizia de închidere a consulatului român vine ca urmare a deciziei Rusiei de a denunța acordul interguvernamental care permite funcționarea acestuia, adoptat în decembrie 2023, invocând acțiunile considerate neprietenoase din partea autorităților române, conform purtătoarei de cuvânt.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *