Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța în Septembrie 2024
În perioada 1-30 septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat acțiuni de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii. Echipele de inspectori din cadrul serviciului de control al relațiilor de muncă au realizat un număr total de 180 de controale, în urma cărora au sancționat 33 de angajatori cu 39 de sancțiuni contravenționale.
Detalii despre Sancțiuni
Dintre cele 39 de sancțiuni contravenționale aplicate, 29 au constituit amenzi în valoare totală de 171.700 lei, iar 9 au fost avertismente, conform prevederilor O.G. 2/2001, conform comunicatului ITM Constanța.
Constatări privind Munca Nedeclarată
În timpul controalelor, au fost identificați 5 angajatori care utilizau muncă nedeclarată, fiind descoperite 6 persoane care nu erau angajate conform legii sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL. Aceste nereguli au dus la aplicarea unor amenzi contravenționale în valoare totală de 110.000 lei. Cele mai frecvente neconformități constatate au fost lipsa contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neregistrarea acestora în registrul general de evidență a salariaților înainte de începerea activității, neînregistrarea orelor lucrate de angajați și neplata drepturilor salariale cu întârziere de peste 30 de zile.
Inspectorii de muncă au impus 104 măsuri obligatorii de remediere, având termene de realizare stabilite.
Controale în Domeniul Securității și Sănătății în Muncă
În luna septembrie, au fost efectuate 130 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă, în urma cărora au fost constatate 48 de neconformități, pentru care s-au dispus tot 48 de măsuri obligatorii de remediere, cu termene stabilite. S-au aplicat 48 de sancțiuni contravenționale, dintre care 16 au fost avertismente, iar 32 au fost amenzi contravenționale în valoare totală de 128.000 lei. Cele mai frecvente deficiențe identificate au fost instruirea necorespunzătoare a angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă și lipsa echipamentului individual de protecție adecvat, în funcție de riscurile specifice activităților desfășurate.
Sesiuni de Sesizări din partea Cetățenilor
În perioada menționată, au fost înregistrate 123 de sesizări din partea cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale conform contractelor, netransmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, precum și a condițiilor de muncă și echipamentului individual de lucru. Aceste probleme continuă să facă obiectul atenției inspectorilor de muncă, care acționează pentru remedierea lor.