Premiul Nobel pentru Pace 2024 acordat Mişcării japoneze Nihon Hidankyo
Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo, care reuneşte supravieţuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945, a fost distinsă vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024. Această recunoaştere a fost anunţată de preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Jorgen Watne Frydnes, care a subliniat eforturile organizaţiei în direcţia obţinerii unei lumi fără arme nucleare.
Frydnes a evidenţiat responsabilitatea specială pe care o au puterile nucleare în prevenirea proliferării acestor arme devastatoare. Nihon Hidankyo, fondată pe 10 august 1956, a jucat un rol esenţial prin mărturiile supravieţuitorilor, contribuind astfel la crearea unei opoziţii globale semnificative faţă de armele nucleare.
Reacţia liderului mişcării
Toshiyuki Mimaki, liderul Mişcării Nihon Hidankyo, a declarat că este imperativ ca armele nucleare să fie abolite. Această distincţie vine într-un context internaţional marcat de conflicte severe, inclusiv în Orientul Mijlociu, Ucraina şi Sudan.
Candidaturile şi premiile
Până la termenul limită de 31 ianuarie, Institutul Nobel norvegian a primit 286 de candidaturi pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an, incluzând 197 de persoane şi 89 de organizaţii. De-a lungul anilor, cea mai mare număr de candidaturi a fost înregistrat în 2016, cu un total de 376. Conform regulilor Nobel, identitatea candidaţilor rămâne confidenţială timp de 50 de ani.
Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o recompensă de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 980.000 de euro. Acesta este acordat de un comitet de cinci membri, aleşi de parlamentul norvegian, fiind singurul premiu care se decernează la Oslo, celelalte categorii fiind premiate la Stockholm. Anul trecut, distincţia a fost acordată iraniencei Narges Mohammadi pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor în Iran.
În ultimele trei decenii, printre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace se numără organizaţia rusă Memorial pentru drepturile omului, fostul preşedinte american Barack Obama, Uniunea Europeană, precum şi lideri israelieni şi palestinieni precum Yitzhak Rabin, Shimon Peres şi Yasser Arafat.