Doi elevi de la Școala nr. 16 din Constanța repetă anul școlar după ce au atacat o colegă, iar o altă agresoră a primit o notă mică la purtare.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 10

0:00 Scandal la Școala nr. 16 din Constanța: Sancțiuni pentru agresori În urma mediatizării cazului unei eleve de 12 ani care a fost agresată de colegii săi în sala de clasă, la Școala nr. 16 din Constanța, și ca urmare a sesizărilor formulate de mama acesteia la Inspectoratul Școlar Județean, doi dintre elevii agresori au […]

0:00

Scandal la Școala nr. 16 din Constanța: Sancțiuni pentru agresori

În urma mediatizării cazului unei eleve de 12 ani care a fost agresată de colegii săi în sala de clasă, la Școala nr. 16 din Constanța, și ca urmare a sesizărilor formulate de mama acesteia la Inspectoratul Școlar Județean, doi dintre elevii agresori au fost sancționați prin scăderea notei la purtare, ceea ce implică repetarea anului școlar.

Contextul scandalului

Scandalul de la Școala Gimnazială nr. 16 din Constanța a fost intens mediatizat în primăvara acestui an, după ce mama unei eleve a adus în atenția publicului problema bullying-ului din această unitate, o situație ignorată de conducerea școlii și, în special, de dirigintele clasei.

O elevă cu performanțe academice excelente a fost, în mod repetat, victima bullying-ului din partea a două fete și un băiat, care au făcut tot posibilul să o umilească, ajungându-se la situații în care aceasta considera că ar trebui să renunțe la școală.

Incidentul culminant

Un incident grav a avut loc pe 12 iunie, când, la revenirea din pauză, eleva a găsit banca plină de gunoaie și apă, după ce coșul de gunoi a fost răsturnat pe masă. O colegă, care a fost principalul agresor, a supus-o la o umilință extremă, punând-o în genunchi și încercând să o sugrume cu o bluză, totul în fața colegilor. Această scenă a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale școlii.

În momentul în care a realizat gravitatea situației, fata a alergat la directoare și a solicitat ajutorul mamei sale, care a ajuns rapid la școală, dar nu a reușit să discute cu nimeni, deoarece directoarea nu era prezentă, iar ceilalți angajați au refuzat să ofere informații.

Reacția autorităților școlare

Potrivit mamei elevei agresate, dirigintele clasei fusese informat despre situația de bullying, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a opri aceste comportamente, lăsând-o pe fetiță într-o stare de disperare, de frică de a merge la școală.

Mama elevei a depus mai multe sesizări la conducerea școlii, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și la Inspectoratul Școlar Județean.

Deciziile luate de IȘJ

Ca urmare a sesizării adresate IȘJ Constanța, mama elevei a primit un răspuns referitor la demersurile efectuate. Inspectoratul a solicitat un raport despre intervențiile conducerii școlii în rezolvarea conflictului, precum și documente care să ateste gestionarea acestor situații.

IȘJ a comunicat că, în cazul celor doi colegi implicați (o fată și un băiat), s-a decis scăderea notelor și a mediilor generale, ceea ce înseamnă că au rămas repetenți. În schimb, colegei care a încercat să o sugrume i-a fost scăzută doar nota la purtare, la 6, fără alte sancțiuni suplimentare.

În concluzie, răspunsul IȘJ a indicat că, din cauza faptului că ultimul incident a avut loc la finalul anului școlar, intervențiile nu au putut fi aplicate imediat.

Implementarea unui Plan de Intervenție Personalizat

Recent, a fost posibilă elaborarea și aplicarea unui plan de intervenție adaptat specificului cazului în discuție.

Așteptări privind Răspunsul Parchetului

În perioada următoare, se așteaptă un răspuns din partea Parchetului în legătură cu evoluția acestui caz.

Distribuie acest articol