Obiceiuri asociate cu sărbătoarea Sfintei Parascheva

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pelerinajul de Hramul Sfintei Parascheva la Iași

Pelerinii care se îndreaptă spre Iași de hramul Sfintei Parascheva ar trebui să fie conștienți de faptul că veșmintele sale sunt decorate cu o broderie deosebită. Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași în anul 1641 de domnitorul Vasile Lupu, care le-a așezat în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, o ctitorie a sa. Aducerea moaștelor în Capitala Moldovei a fost un act de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, ca urmare a faptului că domnitorul a achitat integral datoriile Patriarhiei. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Conform tradițiilor populare, în ziua de 14 octombrie este interzis să calci, să coși, să gătești sau să efectuezi orice alte activități casnice, deoarece se consideră că astfel te vei confrunta cu dureri de cap și de ochi. O altă superstiție afirmă că, printre mâncărurile oferite de pomană, nu trebuie să se regăsească alimente „cu cruce”, cum ar fi nucile, castraveții sau pepenele roșu. În schimb, este binevenită împărțirea de must și vin nou, precum și de pâine.

Tradiția susține că Sfânta Cuvioasă Parascheva se roagă pentru femeile însărcinate. Astfel, dacă o femeie este gravidă, este bine să împărtășească din bucate cu copiii sărmani, pentru ca Sfânta să o protejeze în timpul nașterii, care va fi astfel mai ușoară și fără dureri.

Previziuni meteorologice și blestem

De asemenea, de Sfânta Parascheva se fac previziuni privind vremea, având în vedere comportamentul oilor. Dacă acestea dorm înghesuite pe 14 octombrie, ciobanii cred că iarna va fi grea, lungă și friguroasă. Puțini dintre credincioși știu că Sfânta Parascheva poartă un blestem, care datează din anul 1641. Astfel, sub veșmintele purtate anual, moaștele Sfintei sunt îmbrăcate într-o ținută care nu este niciodată îndepărtată, având un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam, care afirmă: „blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Veșmântul Sfintei Parascheva este realizat conform unui ritual special în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii care lucrează la aceste veșminte obișnuiesc să țină post și să se roage înainte de a începe munca. Veșmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an și sunt dăruite de Mitropolitul Moldovei bisericilor care au hramul Sfintei.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *