Pomenirea Cuviosului Părinte Emilian Mărturisitorul
În această lună, în ziua a opta, se comemorează Cuviosul Părinte Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului. Cuviosul Emilian a fost inițial călugăr la mănăstirea fondată de Sfântul Tarasie, unde a fost recunoscut pentru virtuțile sale remarcabile. Într-o perioadă, alături de prietenii și frații săi în asceză, Sfântul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor, și Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, a fost, de asemenea, ridicat la rangul de episcop, succedându-i Mitropolitului Cizicului, Nicolae, în jurul anului 788.
Cuviosul Emilian s-a evidențiat ca un credincios administrator al harului divin, distins prin milostenia sa și blândețea caracterului său. În anul 815, pe vremea conferinței despre închinarea la Sfintele Icoane, convocată de împăratul Leon al V-lea Armeanul, el l-a provocat pe suveranul eretic, afirmând că o problemă dogmatică ar trebui să fie rezolvată în biserică și nu în fața autorităților civile. Această mărturie curajoasă l-a condus la exil.
După aproximativ cinci ani de încercări, se crede că a murit asasinat de agenții împăratului, plecând la ceruri, alături de sfinții mucenici triumfători. Conform Menologului lui Vasile al II-lea, el ar fi murit în pace în locul său de exil.
Pomenirea Sfântului Miron, făcătorul de minuni
În aceeași zi, se comemorează și Sfântul Miron, episcopul Cretei, un sfânt născut în Avrachi, aproape de Cnoson. Acesta s-a distins prin credința sa dreaptă și dumnezeiască. La începutul vieții, fiind agricultor și căsătorit, ajuta săracii din recoltele sale, iar cu cât oferea mai mult, cu atât mai mult se înmulțeau roadele sale. Milostenia sa depășea natura umană; se spune că a prins la arie 12 oameni care, cu sacii plini de grâu, se străduiau să-i ridice, neputând să-i descarce. În loc să-i certe, el a ales să-i ajute, ridicând sacii și punându-i pe umerii lor, interzicându-le să vorbească despre ajutorul primit.
A fost hirotonit preot în biserica lui Dumnezeu și, după încetarea prigoanei, a devenit arhiereu al Cretei, unde a săvârșit multe minuni. După o viață plină de fapte bune și după ce a celebrat praznicele mucenicilor, s-a mutat către Domnul la vârsta de 100 de ani, în jurul anului 350.
Pomenirea Preacuviosului Părinte Teodor
Tot în această zi, se pomenește și Preacuviosul Părinte Teodor, egumenul de la Oronon. Acest sfânt a purtat Crucea Domnului încă din tinerețe, trăind în peșteri, munți și văi. Venind înaintea Domnului ca un mir scump, el s-a sfârșit în pace.
Pomenirea Sfinților Mucenici și a altor sfinți
În această zi se mai pomenește și de Sfinții Mucenici Elefterie și Leonid, precum și de sfinții prunci care au suferit prin foc. De asemenea, se comemorează cei zece pustnici din Egipt care au plecat în pace, doi mucenici din Tir care au fost trăsniți pe pământ, și Sfântul Mucenic Stirachie, care a fost omorât cu sabia.
Pomenirea noului Mucenic Anastasie Bulgarul
În fiecare an, pe data de 26 octombrie, este comemorat noul Mucenic Anastasie Bulgarul, care și-a mărturisit credința în Tesalonic în anul 1794. Acesta a suferit chinuri severe pentru convingerile sale, iar la finalul acestei încercări, a părăsit această lume.
Pomenirea Sfântului nou Mucenic Triandafil Zagoreul
În aceeași zi, este cinstit și Sfântul nou Mucenic Triandafil Zagoreul, care a suferit pentru credința sa în Constantinopol în anul 1680. Amintirea acestor sfinți este o sursă de inspirație și putere pentru credincioși.
Prin rugăciunile lor sfinte, cerem de la Dumnezeu milă și mântuire pentru sufletele noastre. Amin.