Focarele recente de pestă la rumegătoare mici vor fi închise în următoarele cinci zile.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Închiderea focarelor de pesta rumegătoarelor mici în România

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că ultimele două focare de pesta rumegătoarelor mici vor fi închise în următoarele cinci zile. Acesta a subliniat succesul măsurilor implementate după discuțiile avute cu reprezentanții Guvernului, fermierii și premierul Marcel Ciolacu. În urma acestor măsuri, care au inclus interdicția mișcării animalelor între fermele de reproducție pe o perioadă de 30 de zile, toate focarele au fost eradicate.

Barbu a menționat că exportul de miei a continuat și va continua, subliniind că România contribuie cu 22% la consumul de carne de oaie din țară. De asemenea, ministrul a fost întrebat despre impactul bolii asupra efectivelor de ovine din România, estimând că aproximativ 280.000 de capete au fost sacrificate de la debutul focarului. El a precizat că peste 95% din aceste animale proveneau din centrele de finisare și intermediere, nu din fermele de reproducție ale fermierilor români.

Contextul epidemiologic al bolii

Conform Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la începutul lunii octombrie, România avea șapte focare active de pesta rumegătoarelor mici în județul Timiș, după ce ultimele focare din județul Tulcea au fost stinse. Primul focar a fost confirmat pe 19 iulie 2024, când Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a detectat virusul în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială din localitatea Baia, județul Tulcea, care avea un efectiv de 49.091 de oi. Primele cazuri de îmbolnăvire au fost raportate pe 11 iulie 2024, urmate de mortalități în zilele următoare.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală severă care nu afectează oamenii, dar are un impact devastator asupra rumegătoarelor mici, precum ovinele și caprinele. Transmiterea bolii se face în principal prin contact direct, iar mortalitatea în rândul animalelor infectate poate atinge 70%.

La 31 decembrie 2023, România avea 11,721 milioane de ovine și caprine, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *