Universitatea Bioterra își apără drepturile! Confruntată cu decizia instanței de a demola construcția ilegală de la Eforie, a solicitat revizuirea cazului, însă judecătorii au o opinie diferită.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Universitatea Bioterra continuă lupta legală după o sentință definitivă

Universitatea Bioterra din București nu renunță ușor, chiar și după ce a pierdut un proces important în fața proprietarului unui minihotel din Eforie. Conflictul se centrează pe o construcție realizată ilegal de universitate pe plajă, fapt confirmat de instanță în urma unui proces care a durat mai bine de zece ani.

Este vorba despre o vilă construită de Universitatea Bioterra în urmă cu peste un deceniu, într-o zonă de protecție de pe plaja din Eforie. După un lung proces, reclamantul, un om de afaceri care deține un minihotel afectat atât fizic, cât și din punct de vedere al activității, a câștigat în instanță. Universitatea a fost astfel obligată să demoleze construcția, care funcționa ca un centru de recreere.

La scurt timp după pronunțarea hotărârii definitive, Universitatea Bioterra a inițiat o nouă acțiune în instanță. Aceasta a solicitat revizuirea cauzei și suspendarea executării hotărârii prin care se impunea demolarea construcției. Pe 30 iulie, instanța a acceptat doar cererea de suspendare provizorie a executării hotărârii, până la soluționarea definitivă a cererii de revizuire.

Pe 16 octombrie, instanța a respins cererea de revizuire ca fiind nefondată. Totuși, această hotărâre nu este definitivă și poate fi contestată prin recurs.

Contextul legal al disputei

Disputa are rădăcini adânci, începând în 2009, când Primăria Eforie a emis o autorizație de construire pentru un centru de recreere solicitat de Bioterra. Această autorizație a fost emisă în condiții controversate, având în vedere că construcția se afla în zona de protecție, fără a respecta distanțele minime față de apă.

Construcția a afectat drepturile lui Victor Dombrovschi, proprietarul minihotelului existent, care a fost umbrit de noua clădire și a suferit pierderi în activitatea turistică. Clienții evitau să se cazeze într-un hotel cu vedere spre un zid aflat la câțiva metri distanță, iar siguranța construcției a fost, de asemenea, pusă în pericol din cauza igrasiei.

Dombrovschi a contestat legalitatea construcției, invocând anularea autorizației de construire nr. 209/10.11.2009, decisă în 2012 de Tribunalul Constanța, ca urmare a acțiunii fostului prefect Claudiu Palaz. Instanța a stabilit atunci că imobilul încalcă dispozițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 202/2002, ceea ce a dus la declanșarea unei serii de acțiuni legale de-a lungul anilor.

Litigiu privind construcția ilegală pe plaja din Eforie

Există o dispută în curs legată de respectarea distanței minime față de țărmul mării, referitoare la o fâșie de plajă unde construcțiile sunt interzise. Reclamantul insistă ca o anumită construcție să fie demolată, având în vedere că primarul orașului Eforie a fost implicat într-un litigiu în care s-a decis anularea autorizației de construire în 2011, fără a lua însă măsuri pentru a respecta decizia instanței.

După o lungă perioadă de litigii, Tribunalul Constanța a admis apelul lui Dombrovschi, obligând Universitatea Bioterra să demoleze construcția cu regim de înălțime P+2E. Această decizie a intervenit după ce Judecătoria a respins acțiunea în 2018, impunând reclamantului să plătească cheltuielile de judecată ale celor care i-au afectat drepturile.

Universitatea Bioterra a contestat decizia Tribunalului printr-un recurs, însă acesta a fost respins, confirmând astfel hotărârea Tribunalului. În consecință, a fost depusă o cerere de revizuire, care a fost și ea respinsă în prima instanță.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *