MApN anunță o alertă extremă: Sistemul de supraveghere radar a detectat o țintă aeriană de dimensiuni reduse în zona Mării Negre. Vor fi efectuate investigații.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Incident aerian în Marea Neagră

Ministerul Apărării Naționale a informat că, în dimineața zilei de sâmbătă, 19 octombrie, la ora 2.30, sistemul radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea.

Ținta a fost observată pe un curs care se îndrepta către frontiera de stat a României, ceea ce a determinat activarea structurilor responsabile de Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, urmată de activarea Poliției Aeriene sub comandă națională. În acest context, au fost decolate succesiv două aeronave F-18 din cadrul Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Radarul a semnalat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiței. La această oră, Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la instituirea măsurilor de alertare a populației din nord-estul județului Constanța.

Monitorizarea aeriană a continuat, radarul urmărind traiectoria țintei, care a înaintat spre localitatea Cogealac, județul Constanța, atingând o adâncime maximă de 19 kilometri în teritoriul național. Este important de menționat că aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ținta pe parcursul misiunii.

Sistemul radar a pierdut semnalul la sud de Cogealac, în jurul orei 4.30. Alertarea aeriană a fost încheiată în jurul orei 5.10, aeronavele revenind la bazele lor de dislocare. Conform informațiilor disponibile, nu există indicii cu privire la o posibilă zonă de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor demara cercetări în zona afectată începând cu această dimineață.

MApN a menținut o comunicare constantă cu structurile aliate referitor la această situație, asigurându-se că informațiile sunt transmise în timp real.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *