Comemorarea Eroului Aviator Horia Agarici
În preajma Zilei Armatei, astăzi, la ora 12, a avut loc o ceremonie emoționantă la mormântul eroului aviator Horia Agarici (1911-1982) din Cimitirul Central din Constanța. Acest omagiu a fost dedicat unuia dintre cei mai renumiți piloți ai Aviației Române, recunoscut ca un simbol al curajului în Dobrogea, care a devenit legendă prin faptele sale eroice deasupra mării.
Slujba de pomenire a fost urmată de evocări ale personalității lui Horia Agarici, prezentate de reprezentanți de seamă ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Cultul Eroilor “Regina Maria”, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Horia Agarici”, Liga Navală Română și Cenaclul “Mihail Sadoveanu”. Ceremonia a inclus depuneri de coroane și jerbe de flori, iar un grup de profesori și elevi de la Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” au adus un omagiu suplimentar eroilor.
O Victorie Aeriană Memorabilă
Pe 22 iunie 1941, ziua în care România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, Escadrila 53 Aviație, staționată la aerodromul Mamaia-sat, a fost mutată în zona Tecuci, pentru a se apropia de linia frontului. Locotenentul aviator Horia Agarici a rămas pe aerodrom pentru a rezolva o defecțiune tehnică la avionul său. A doua zi, după ce a remediat problema, Horia Agarici și mecanicul său s-au pregătit să se alăture colegilor lor, când au observat un grup de cinci avioane inamice îndreptându-se spre litoralul românesc.
Fără a aștepta ordine, locotenentul Horia Agarici a decolat, devenind primul aviator român care s-a confruntat cu avioanele inamice deasupra mării, având scopul de a proteja portul și orașul Constanța. În urma unei lupte aeriene intense, Horia Agarici a reușit să doboare trei dintre avioanele inamice, obligându-le pe celelalte să se retragă. Această victorie, recunoscută printr-un Comunicat al Comandamentului germano-român, a inspirat compozitorul Gherase Dendrino să îi dedice o melodie celebră, devenită un șlagăr al vremii.
Amintiri și Lecții de Viață
Entuziasmul generat de exemplul de curaj și abilități al locotenentului Horia Agarici a fost subliniat de veteranul de război Radu Theodoru, prezent la eveniment. Acesta a împărtășit detalii despre tânărul pilot, care i-a încredințat creațiile sale poetice pentru publicare. Cerul și marea au reprezentat pentru Horia Agarici vaste orizonturi și surse inepuizabile de inspirație.
Organizatorii au promis că vor continua să ofere tinerilor din Constanța noi și inedite povești despre eroii Dobrogei, oferind astfel o lecție de istorie și viață valoroasă.