Ce sărbătoare au credincioșii ortodocși vineri, 9 august 2024?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 12

0:00 Viața și martiriul Sfântului Apostol Matia Sfântul Matia s-a născut în Betleem, aparținând tribului lui Iuda. A avut ocazia să studieze Cărțile Legii alături de Sfântul și Dreptul Simeon. La început, el a fost parte din cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Apostol Matia a propovăduit Evanghelia lui Hristos în regiunile Iudeea, Macedonia și Etiopia. […]

0:00

Viața și martiriul Sfântului Apostol Matia

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, aparținând tribului lui Iuda. A avut ocazia să studieze Cărțile Legii alături de Sfântul și Dreptul Simeon. La început, el a fost parte din cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Apostol Matia a propovăduit Evanghelia lui Hristos în regiunile Iudeea, Macedonia și Etiopia.

Conform unor documente, se susține că Apostolul Matia a suferit martiriul în Etiopia, în timp ce alte scrieri menționează că a călătorit din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, continuând să răspândească învățăturile lui Hristos. Aceste surse mai indică faptul că a fost adus la Templu de către arhiereul Anania pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei, care susțineau că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Refuzând să renunțe la credința sa în Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre până la moarte. Pentru a evita acuzațiile de omor nedrept, călăii săi i-au tăiat capul cu o secure, o practică utilizată de romani pentru a pedepsi pe cei care se opuneau Cezarului. Astfel, moartea Apostolului Matia a fost motivată nu de credința sa, ci de nerespectarea legilor romane.

Moștele și tradiția

Conform tradiției, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena în anul 324. O parte din aceste relicve a fost trimisă la Trier, cel mai vechi oraș din Germania, unde au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. După această descoperire, moaștele au fost relocate în biserica abatiei benedictine, care poartă numele Sfântului Apostol Matia. Această abatie este astăzi un important centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică.

De asemenea, există două versiuni cu privire la locul morții sale, iar unele documente menționează că moaștele sale s-ar putea să fi fost prezente și în Georgia actuală. Aceasta variantă poate fi plauzibilă, având în vedere că unii cercetători identifică Etiopia cu estul Georgiei.

Pomenirea Sfinților

În această zi, se fac pomeniri speciale, inclusiv ale următorilor sfinți:

  • Ceilalți zece mucenici care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia;
  • Patimile Sfântului Antonin;
  • Cuviosul Psoe;
  • Aflarea icoanei nefăcute de mână din Camoliane;
  • Sfântul Gherman din Alaska.

Troparul Sfântului Apostol Matia: Apostole sfinte Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Distribuie acest articol